Kongóban megöltek egy asszumpcionista szerzetest

Kongóban megöltek egy asszumpcionista szerzetest

Március 20-án, vasárnap éjjel a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, Észak-Kivu tartományban fekvő Vitungwe-Isale faluban megölték Vincent Machozi asszumpcionista szerzetest.

A kongói Emmanuel Kahindo, az asszumpcionista rend helynöke a La Croix francia napilapnak adott tájékoztatása szerint éjfél körül katonák érkeztek dzsippeken , betörték a szerzetesház ajtaját és a helyszínen megölték Vincent Machozit.

A szemtanúk állítják, hogy a kongói fegyveres erők katonái a gyilkosok. Célpontjuk a szerzetes és III. Kalamire, a Basho törzsi közösség vezetője volt, aki épp a szerzetesházban vendégeskedett. Bár a jelenlevők igyekeztek megelőzni a katonákat és elbújtatni a célba vett két személyt, ez nem sikerült nekik, s a katonák megtalálták Vincent Machozit, aki számítógépén dolgozott a belső udvaron. A tanúk fegyverropogást hallottak és a szerzetes kiáltását, hogy „Miért öltök meg?”. III. Kalamire csak azért élte túl a támadást, mert éppen elköszönt a szerzetestől, s visszavonult pihenni.

Vincent Machozit már többször halálosan megfenyegették. 2003-ban száműzetésbe kényszerült az Egyesült Államokba. Miután visszatért a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hét támadás elől menekült meg. Többször felemelte hangját a nande etnikumú lakosság szenvedései miatt, amelyet a Beni területén jelenlévő fegyveres csoportok okoznak. Ők kezükben tartják az illegális koltán bányászatot. Ezt az ásványt használják a mobiltelefonok elektronikai részeinek gyártásában. A világ koltán készletének 80%-a Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A bányászat nemcsak az ott élő, Földünk egyes veszélyeztetett főemlősfajainak utolsó populációira, hanem az emberek életére is katasztrofális hatással van. Sok bányában teljesen mindennapos jelenség a gyermekmunka és a rabszolgaság.

Vincent Machozi 1965-ben született. 17 évesen lépett be az asszumpcionista rendbe. Franciaországi tanulmányait befejezve Angers-ben szentelték pappá 1994-ben. A kinshasai szemináriumban tanított, majd a bostoni egyetemen doktorált konfliktuskezelés témában.

Vasárnap egy másik szerzetes súlyos sérülést szenvedett egy utcai késelésben egy kongói településen, Katwiguruban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Fides.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »