Konferencia Európa jövőjéről

Konferencia Európa jövőjéről

Az Európa jövőjéről tartott konferenciasorozat javaslatainak megvalósításához az Európai Unió gyökeres reformjára, az uniós szerződések módosítására lenne szükség – állapították meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön tegnap elfogadott állásfoglalásukban. A Fidesz EP-képviselői szerint az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat kudarcot vallott.

A megszavazott állásfoglalás szerint a javaslatok megvalósításához az Európai Unió intézményi felépítésének egyszerűsítése, a döntéshozatali folyamat nagyobb átláthatósága és elszámoltathatósága, valamint az uniós hatáskörök újragondolása szükséges. Az EP ezért felkérte alkotmányügyi bizottságát, hogy dolgozzon ki javaslatot az uniós szerződések reformjára. A szerződésmódosítás során a képviselők szerint az uniónak egy fenntartható és rugalmas növekedési modell felé kellene elmozdulnia, és különös figyelmet kell szánnia a gazdaság gerincét alkotó kis- és középvállalkozásokra. Az EU-nak az éghajlatváltozás kezelésében, a biológiai sokféleség védelmében és a fenntarthatóság előmozdításában is mielőbb vezető szerepet kell betöltenie.

A konferencia következtetéseivel összhangban az EP-képviselők kijelentették: a mélyebb politikai integráció és a valódi demokrácia úgy valósítható meg, ha az Európai Parlament jogalkotási kezdeményezési jogot kap, az Európai Unió Tanácsában pedig eltörlik az egyhangú döntések követelményét.

Hírdetés

A Fidesz európai parlamenti delegációja közleményében azt írta: az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat kudarcot vallott. Gál Kinga, a képviselőcsoport elnöke azt mondta, az Európa-szerte tartott konferencia során Magyarországon volt részarányosan a legerősebb az aktivitás a polgárok részéről, csakhogy az olyan nemzeti, például magyarországi eseményeket és véleményeket, amelyek nem találkoztak az előre eldöntött következtetésekkel, törölték a digitális felületekről. Ha nemzeti parlamentek jelezték, hogy nincs konszenzus a leglényegesebb kérdésekben, akkor megkerülték ezeket a véleményeket. Továbbá egyetlen perc felszólalási időt sem kapott a konferencia utolsó plenáris ülésén sem a konzervatívok európai parlamenti frakciója, ahogy független képviselők sem – hívta fel a figyelmet. „Az Európa jövője konferenciasorozat az intoleráns és erőszakos véleményhegemónia színjátéka volt, nem pedig közös szabad gondolkodás. Ezért nem tudjuk elfogadni sem a módszereit, sem a következtetéseit. Mi még hiszünk a vélemények sokféleségében és a szabadságban” – tette hozzá Gál Kinga.

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője azt közölte, hogy az Európai Unió elmúlt években zajló, többirányú válságkezelése rámutatott arra, hogy az EU-nak meg kell újulnia, ez azonban nem jelentheti a centralizációt. Az ideológiailag motivált centralizációs törekvések ugyanis a válságok elmélyülését fogják eredményezni – mondta.

A képviselő szerint minden olyan kezdeményezés kudarcra van ítélve, amely a tagállamok jogosítványait akarja csorbítani. Ezek a törekvések az Európai Unió megújulásának is gátját képezik, ahelyett hogy a sokszínű Európa egységét mozdítanák elő – tette hozzá Trócsányi László.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »