Konferencia az ezeréves magyar-görög kapcsolatokról

Az ezeréves magyar-görög kapcsolatokról rendeznek, magyar, görög és angol nyelvű konferenciát ma az Országházban, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és a Magyarországi Görögök Kutatóintézete szervezésében.

A konferencia védnöke I. Bartholomeosz konstantinápolyi pátriárka ás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – tájékoztatta a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata az MTI-t.

Közölték: a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és annak kutatóintézete fontosnak tartja a magyar-görög kapcsolatok ébren tartását és javítását, ezért van nagy jelentősége a konferenciának. Hangsúlyozták, hogy szükséges az újgörög oktatás és kutatás feltételeinek megteremtése, amihez olyan hallgatókra van szükség, akik elkötelezetten foglalkoznak ezekkel a tudományterületekkel.

Ismertették: a rendezvényen köszöntőt mond Csallóközi Zoltán, Semjén Zsolt kabinetfőnöke és Kardamakisz Arszeniosz, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája.

A konferencia előadásainak témái között lesz Bizánc és a magyarok kapcsolata, a Dinasztikus kapcsolatok az Árpád-házi királyok és a Bizánci Császárság között a török hódoltságig, Széchenyi István görögországi utazásai, a polgárháborús görög emigráció integrációs folyamata Magyarországon, valamint az ’56-os forradalom és a magyarországi görög emigráció kapcsolata.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »