Konferencia az erdélyi Mária-útról

Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezik meg a október 14–16. között a VI. Mária Út Konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Ház szolgál. 

A pénteken 18 órától tartandó megnyitón Dr. Szakács F. Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke, Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, Hegyi László, Magyarország egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester mond köszöntőbeszédet. Ezt követően az 1Úton nemzetközi zarándoklatot értékelik ki a jelenlévők, majd a regionális kiértékelés lesz.

Szombaton, október 15-én 7.30-tól szentmise lesz a kegytemplomban, majd 9 órától Szakrális Maraton a keresztény értékek védelmében regionális kiértékelés és tervezés címmel zajlik kerekasztal-beszélgetés. 11.30-tól Reformátusok az úton: gyalog, szaladva és kerékpáron címmel Ábrám Noémi (Marosvásárhely) tart beszámolót, majd Szakrális Maraton: Csíksomlyó – Budapest címmel Bogya Zoltán (Kolozsvár) értekezik. Délután 15 órától a különböző magyarországi és erdélyi zarándoklatokról hangzanak el beszámolók, majd Az Erdélyi Mária-út jelene, jövője címmel zajlik kerekasztal-beszélgetés a zarándokút kiépítésének jelenlegi állásáról. Vasárnap, október 16-án szentmise lesz a kegytemplomban, majd az Écsy János meditációs úton a Nagysomlyó körül zarándokolnak a jelenlévők.

Mint ismeretes, Mária-út néven egy Közép-Európában haladó zarándokút és turistaút építése folyik több magyarországi és külhoni civil szervezet összefogásával. Az első zarándokútvonal Mariazelltől Csíksomlyóig tart, az 1400 kilométer hosszúságú szakaszt 60 nap alatt lehet bejárni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »