Koncerttel avatták fel a felújított orgonát az édesanyák búcsúján Máriagyűdön

Koncerttel avatták fel a felújított orgonát az édesanyák búcsúján Máriagyűdön

Az édesanyák búcsúját tartották május 1-jén a máriagyűdi bazilikában, ahol a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézet hallgatóinak koncertjével avatták fel a megújult orgonát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Minden máriás szívű édesanyát és nagymamát hívtak a május 1-i búcsúra a máriagyűdi bazilikába, hogy együtt imádkozzanak a családokért, az új Magyarországért és egy új, máriás nemzedékért. Az édesanyák búcsújára a hívek nagy számmal gyűltek össze. Az ünnepen szentmisét mutatott be délelőtt 10 órakor Király József szabadszentkirályi plébános. Ezen a napon a templom ünnepi programját gazdagította az az orgonaavató hangverseny is, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának orgonista hallgatói –  Katits Benedikta, Kozák Bence, Péter Veronika és Radnai Tamás – adtak.

A kegytemplom Mayer Albert által épített orgonája újult meg most. Mindez javarészt Paulus Frigyes budaörsi orgonaépítő mester keze munkáját dicséri, de a redőnyműbe beépített nyelv regisztert a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra gyártotta. A fiatal művészek az orgona új hangszíneit Johann Sebastian Bach és Charles-Marie Widor művein keresztül mutatták be, rengeteg zenei karaktert felvonultatva. Widor IV. és VI. Orgonaszimfóniájának tételválogatásain kívül Bach két korálelőjátéka, illetve a híres e-moll Prelúdium és fúga hangzott el. A teltházas hangverseny végén a taps egyszerre szólt az orgonaépítőknek és a közreműködő orgonistáknak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »