Komplikációk nélkül zajlott Nati műtétje

Komplikációk nélkül zajlott Nati műtétje

Megkezdte a rehabilitációt gerincműtétje után Kollár Natália. A felépülés még sokáig eltart, de eddig sikeresen veszi az akadályokat.

Pénteken hazautazott Németországból a spinális izomatrófiában szenvedő Kollár Natália, akin a Schön Klinik Neustadt kórházban hajtottak végre gerincműtétet második alkalommal.

Komolyabb beavatkozás

Hírdetés

Először 2020 januárjában jártak a klinikán, amikor mágnes rudakat helyeztek el Nati hátgerincében, hogy korrigálni lehessen a betegségéből adódó gerincferdülést. Most ezeket eltávolították és az egész gerinc mentén titánrudakat ültettek be. „Túl van a műtétet követő legnehezebb időszakon és megvolt a végső konzultáció, amikor kiértékelték a röntgenvizsgálat eredményét is. Az operáció a terv szerint, komplikációk nélkül zajlott. Nati még gyönge, de ekkora beavatkozás után ez nem meglepő. Az előző műtéthez képest ez sokkal nagyobb volt, a maximális korrekciót végezték el, úgy, hogy Nati stabilan, kényelmesen, a lehető legegyenesebben és fájdalommentesen tudjon ülni” – részletezte Kollár Éva, Nati édesanyja. 

Megtalálni az egyensúlyt

Elmondta, a több mint hét óra, míg az operáció tartott, végtelenül hosszú időnek tűnt számukra, nagyon jó érzés volt, hogy már akkor a lánya mellett lehetett, amikor az intenzív osztályon megfigyelés alatt tartották. „A lábadozás borzasztó fájdalmakkal járó első napjait most jobban viselte Nati, mint az első műtét után. Talán azért, mert tudta, mi vár rá, hogy eleinte nem szabad megmozdulni sem, és azért is, mert más gyógyszereket kapott, jobban sikerült csillapítani a fájdalmát. Az első négy-öt nap ennek ellenére most is nagyon kemény volt, főleg az éjszakák. Az egyik probléma hozta a másikat, állandóan küzdeni kellett valamivel. Három napig úgy éreztük, nem tudunk kikerülni egy ördögi körből. Nagyon alacsony volt a vérnyomása a morfiumtól, ami a szívműködésre is negatívan hat és csökkenti a szervezet káliumszintjét, felgyülemlett a víz a szervezetében. Az orvosok elmagyarázták, hogy nehéz az egyensúlyt eltalálni, időbe telik, mire minden helyreáll. Szerencsére azóta minden stabilizálódott, innentől remélhetőleg gyorsabb lesz a felépülés. Nagyon fontos, hogy minél többet üljön. Meglepően hamar, két nappal a műtét után felültették. Ez azért fontos, mert minél korábban felül, annál hamarabb enyhülnek a fájdalmai, mivel kisebb nyomás nehezedik a gerincre. Azóta már a kedve is sokkal jobb lett, a férjemmel együtt mindhárman nagyon örültünk, hogy hazamehetünk” – mondta el lapunknak Kollár Éva. A család nagyon hálás mindazoknak, akik támogatták őket abban, hogy a második műtét és az azt követő rehabilitáció is megvalósulhasson.

Kollár Nati történetét 2019 decemberében (https://ujszo.com/kozelet/barki-segithet-natikanak) ismerhették meg az Új Szó olvasói, amikor az első, életmentő gerincműtétje kiadásainak fedezésére indított gyűjtést a Kollár család. Hatalmas összefogás kellett ahhoz, hogy összejöjjön az 57 ezer euró azért, hogy javítsák az életkörülményeit. A 2020 januárjában elvégzett műtét előtt nagyon rossz állapotban volt Nati, olyan nagy mértékű volt az SMA (spinális izomatrófia vagy gerinc eredetű izomsorvadás, angolul Spinal Muscular Atrophy) okozta gerincferdülés, hogy legfeljebb fél órát tudott ülni, fárasztó volt számára, hogy megtartsa az egyensúlyát. Az akkori műtétnek a második szakasza, a befejezése volt a mostani. A Kollár család márciusban kérte ismét a lakosok segítségét (https://ujszo.com/regio/ismet-segitseget-kernek-nati-szulei), hogy ki tudja fizetni az operáció kiadásait. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »