„Komplett politikai ökörség”: háborog az Apple-főnök

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook politikai ökörségnek nevezte az Európai Bizottság döntését, amely az írországi nyereségadó visszamenőleges megfizetésére kötelezte a céget. A cégvezető kérte az ír törvényhozást, hogy támadja meg a brüsszeli döntést.

„Komplett politikai ökörség” – fogalmazott Tim Cook az ír Independent lapnak Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos állításáról, miszerint az Apple 0,005 százalék adót fizetett 2014-ben európai nyeresége után. Brüsszel döntése szerint a vállalat által alkalmazott kedvező adótétel az uniós szabályok által tiltott állami támogatással ér fel.

Tim Cook az ír RTE hírcsatornának egy korábban adott nyilatkozatának már leszögezte, hogy az Apple soha nem részesült megkülönböztetett bánásmódban Írországban, és 2014-ben 21,6 százalék nyereségadót fizetett nemzetközi szinten.

„Ez őrjítő, kiábrándító, politikai ihletésű döntés, és nélkülöz minden tényszerű és jogi alapot” – jelentette ki, arra kérve egyúttal az ír törvényhozókat, hogy „tegyék helyre a dolgot” pénteki ülésükön, és emeljenek kifogást Brüsszel döntésével szemben.

Megkaphatják a dublini kormány támogatását

Michael Noonan ír pénzügyminiszter már kedden, alig néhány órával a bejelentést követően bizarrnak nevezte a brüsszeli döntést, és jelezte, hogy a kormány támogatását fogja kérni a megtámadására. A szerdán összehívott rendkívüli kormányülésen azonban nem született megállapodás, mert a – kisebbségi – kormány néhány minisztere parlamenti szavazást tartott szükségesnek az ügyben.

„Már harminchét évvel ezelőtt elköteleztük magunkat Írország mellett, hosszú közös múltra tekintünk vissza, és meg vagyok győződve arról, hogy az ír kormány helyesen fog eljárni, és kiáll mellettünk a kérdésben” – mondta Tim Cook az RTE csatornának Kaliforniából adott interjúban. Leszögezte: cégének „nincs miért bocsánatot kérnie”, az ír kormány sem követett el semmit, amit fel lehetne róni neki, és most „csak packáznak” Dublinnal.

Cook közölte, hogy az Apple fellebbez a döntés ellen, és reméli, hogy a jövőbeni külföldi beruházásokra való tekintettel Írország is ezt fogja tenni. A vezérigazgató bírálta egyúttal a döntés visszamenőleges jellegét is. „Ez olyan, mintha egy bajnokság elnyerése után egyszer csak kiderülne, hogy a gólok mégsem értek annyit” – fogalmazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »