Komoly visszásságok a német menekültügyi hivatalban

Németországban komoly visszásságok történtek a menekültügyi hivatalban a Belügyminisztérium jelentése szerint. A több hónapos ellenőrzés alapján a hatóság több esetben felületesen járt el a menedékkérők nemzetiségének pontos megállapításában.

Németországban a menekültügyi hivatal dönt arról, hogy ki részesülhet munkavállalási és tartózkodási engedéllyel járó menedékjogban. A hivatal munkáját a Belügyminisztérium rendszeresen ellenőrzi, aminek elsődleges célja, hogy a menedékjog megadásának indokai fennállnak-e még, vagy a menedékkérő hazájában normalizálódott-e a helyzet annyira, hogy ne maradjanak tovább Németországban.

A személyazonosság megállapításában

Hírdetés

– olvasható a Nürnberger Nachricht és a Die Welt című napilap jelentésében. Márpedig a német hatósághoz a legtöbb esetben eljuttatják a migránsok ujjlenyomatait azoknak az országoknak a belügyi szervezetei, amelyek az Európai Unió területére érkezésük után felveszik adataikat. Mindez nem új keletű probléma, ugyanis már a libanoni polgárháború idején is, bűnszövetkezetek közreműködésével, más országokból érkezett személyek is gyakran vezették félre a német hatóságokat.

A berlini Belügyminisztérium ellenőrzése arra is rávilágított, hogy

így tőlük ezt meg is vonta. Kiderült továbbá az is, hogy főleg irakiak a menekültjog megszerzése után – majd az ezzel járó anyagi előnyök igénybe vételével – rokonlátogatásra utaztak szülőföldjükre, így elvben okafogyottá tették a menedékjog indokait.

Az ellenőrzést végző szervezet illetékes munkatársai hangsúlyozták, nem az a feladatuk, hogy minél több személytől megvonják a már odaítélt menedékjogot, hanem az, hogy a visszásságokra felhívják a figyelmet, továbbá felderítsék azt is, hogy a Németországban élő tényleges menekültek hazájában helyreállt-e olyan mértékben a rend, amely lehetővé teszi az érintettek hazatérését. Mert – úgymond – a menedékjog az alkotmányban rögzített fogalom, amely azonban nem jelent tömeges bevándorlást, hanem csupán átmeneti oltalmat az üldözöttek számára.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »