Komoly mulasztásokra bukkantak a szepességi virsli gyártóinál

Komoly mulasztásokra bukkantak a szepességi virsli gyártóinál

POZSONY. A szepességi virslit érintő hivatalos ellenőrzés alatt végzett tesztek során néhány termék esetében súlyos hibákra bukkantak – tájékoztatott az ellenőrzés eredményeiről Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter hozzátéve, ország történetében első alkalommal történt meg, hogy a szaktárca az ellenőrző hatóságok által felfüggesztette egy védjegyet viselő termék elnevezésének érvényességét.

A minisztérium a szepességi virslit gyártó cégek öt termékét ellenőrizte, közülük csupán három felel meg teljes mértékben a receptúrának.  Legrosszabbnak a Cimbažák táraság által gyártott szepességi virsli eredményei mutatkoztak, az ellenőrök ezen termék esetében mérték a legalacsonyabb nettó izomfehérje tartalmat, illetőleg E120 kármin színezéket tartalmazott.

„Az ellenőrző szervek a hivatal történetében első alkalommal voltak kénytelenek felfüggeszteni a termék védjegyét” – nyilatkozta Matečná. A védjegyet átmenetileg egyedül a Cimbažák társaság veszíti el.

Az ellenőrök további azonos védjegyű termékeket is górcső alá vettek, melyek a Szlovákiai Fogyasztók Szövetségének (ASS) tesztjén már megbuktak.

Komoly mulasztások

Mint ahogy arról Matečná tájékoztatott, három termék esetében egy komoly hiányosságokra bukkantak az ellenőrök, további szepességi virslik esetében pedig kettőre. A többi ellenőrzött termék esetében csupán kisebb hibák merültek fel. A nevezett termékek gyártóit a minisztérium megbírságolta és feladatul adta a hiányosságok azonnali elhárítását.

A losonci Mecom cég terméke esetében egy komoly hiányosságot fedeztek fel, mégpedig, hogy alacsony volt a nettó izomfehérje tartalom aránya, illetőleg szója nyomait fedezték fel a termékben, a Berto társaság terméke pedig E 120 kármin színezéket tartalmazott.

Mely gyártók voltak sikeresek?

Kisebb hiányosságokat – szója nyomait – a losonci Mecom cég termékeiben is felfedeztek. A másik cégnél, a trencséni Maroš társaság esetében alacsonyabb volt a zsírtartalom, mint ahogy azt a receptúra előírja.

Három termék, a Baron, a Tesco saját márkájú terméke, melyet a Púhói Húsfeldolgozó Üzem gyárt, illetőleg a Tauris által gyártott, a Billa saját márkája alatt forgalmazott termék felelt meg teljes mértékben a receptúrának.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »