Komoly megfontolás tárgyává tette a kormányzat a Férfihang Civil Társaság Isztambuli Egyezmény elleni érveit?

Komoly megfontolás tárgyává tette a kormányzat a Férfihang Civil Társaság Isztambuli Egyezmény elleni érveit?

Gurmai Zita (MSZP)  tegnap (2019-06-24) a parlamentben napirend előtti felszólalásban sürgette a látszólag a “nők elleni erőszakról szóló”, de egyébként férfiellenesen diszkriminatív, férfigyűlölő és politikai csapdákkal teli Isztambuli Egyezmény ratifikálását, hivatkozva arra, hogy a magyar kormány több mint öt éve írta alá az egyezményt, de azóta sem ratifikálták, emelték a jogrendbe. Két évvel korábban Szél Bernadett (LMP) hasonló kérdésére közölte a kormányzat: „a társadalmi és közigazgatási egyeztetések során további vizsgálandó kérdések merültek fel a ratifikáció tárgyában.”

Valóban, az egyezmény ratifikálását megelőző, törvény által előírt társadalmi egyeztetés során két civil szereplő is jelezte aggályait, az egyik a Férfihang.hu civil portált is üzemeltető Férfihang Civil Társaság volt. Társaságunk egy részletes állásfoglalást küldött meg a törvényhozás számára, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy az egyezmény egyrészt diszkriminálja az erőszak férfi áldozatait, másrészt gender-ideológia szerinti nevelést írna elő kötelezően a közoktatás minden szintjén, harmadrészt a női jogok megsértésére való hivatkozás formájában egy korlátok nélküli, kontrollálhatatlan bevándorlási kiskaput nyitna meg. A társadalmi egyeztetésre nyitva álló időszakban petícióban tiltakoztunk, és a Parlament elé polgári demonstrációt is meghirdettünk, minden férfijogi-apajogi szervezetet is fellépésre sarkallva, hogy minél szélesebb körben hívjuk fel a figyelmét arra, hogy milyen súlyos kockázatokat hordoz az Isztambuli Egyezmény a magyar társadalomra nézve. Minderről például a HVG a következőképpen tudósított a demonstrációt megelőzően, majd később egy videóriportban a demostrációt követően.

Úgy tűnik, ezeknek a társadalmi egyeztetésben felmerült érveknek mára határozottan teret adott a kormányzat, mert Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Gurmai Zita (MSZP) kérdésére válaszul kifejtette, habár határozottan elutasítják a nők elleni erőszakot, de az egyezménynek van két olyan pontja, amelyek a  kormány számára elfogadhatatlan elemeket tennének a magyar jogrend részévé: az egyik a menekültjoggal foglalkozó intézkedések, a másik pedig a gender-ideológiára vonatkozó előírások. Völner Pál kijelentette, hogy amíg ezek nem tisztázódnak, addig nem kerülhet sor az egyezmény ratifikációjára. – Tudósított minderről számos más lap mellett a HVG is friss cikkében.

A kérdések tisztázását segítendő idézzük fel újra a Férfihang Civil Társaság által a társadalmi és közigazgatási egyeztetésbe megküldött állásfoglalás érveit.

Hírdetés

Az Isztambuli Egyezmény által kötelezővé tenni szándékozott gender-oktatás ellen a követezők szerint foglaltunk állást:

A jogi nemi diszkrimináció ellen a következőképpen tiltakoztunk:

Az alábbi módon mutattunk rá, hogy a kormányzatnak minden bizonnyal elkerülte a figyelmét az egyezményhez való csatlakozáskor, hogy az Isztambuli Egyezmény egyik fejezete nővédelemnek álcázva egy bujtatott migrációs kiskaput nyit a részes felek országára:

Hálásak vagyunk a kormányzatnak, hogy érveinket komoly megfontolás tárgyává tette, de továbbra is kérjük, hogy a gender-oktatás és a migráció ügye mellett tekintsék azt is fajsúlyos ellenérvnek, hogy az egyezmény férfiellenes, radikális feminista alapvetésre épült és súlyos mértékben diszkriminálni szándékozik a férfiakat, így gyakorlatilag egy jogi kettős mércét teremtene meg az egyenlő elbíráláshoz fűződő alapvető emberi jogok ellenében.

Kevesebb problémával járt volna, ha a kormányzat megfelelő mélységben tanulmányozta volna az Isztambuli Egyezményt és annak lehetséges jogi és társadalmi következményeit mielőtt ahhoz csatlakozik, de jobb később, mint soha. Kérjük, hogy a kormányzat a szükséges felismeréseket immár megtéve, kellő felelősségtudattal intézkedjen, hogy a Isztambuli Egyezmény által hordozott súlyos társadalmi kockázatokat egyszer és mindenkorra elhárítsa. Kérjük, hogy ennek érdekében jelentsék be, hogy Magyarország nem fogja ratifikálni az egyezményt és abból haladéktalanul kilép. Továbbá minden európai polgártársunk érdekében is kérjük, hogy járjanak el az Európai Parlamentben annak érdekében is, hogy érvénytelenítsék az Európai Unió egyezményhez való csatlakozását, amivel egyes politikai érdekkörök mintegy diktátumként, erőszakosan az Isztambuli Egyezmény részesévé akarják tenni az összes tagállamot.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »