Komoly gondokat okoz az általános orvosok hiánya

Komoly gondokat okoz az általános orvosok hiánya

Lassan válságossá váló helyzet alakult ki a háziorvosi járóbeteg-ellátás tekintetében. A praktizáló orvosok átlagéletkora magas, és tavaly év végére jelentősen megnőtt a szerződéses orvos nélküli páciensek száma, derül ki az általános orvosi ellátás helyzetét vizsgáló felmérésből, amire az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) hívta fel a figyelmet.

„A még praktizáló orvosok életkora magas, sokan már annyira kimerültek, hogy befejezik a praktizálást akkor is, ha nincs utódjuk. Ez a helyzet főként a félreeső településekre jellemző.

Hírdetés

Tavaly év elején összesen 713 általános orvos hiányzott az egészségügyi ellátási rendszerből. „A jelenlegi helyzet ennél is riasztóbb, mivel a felnőtteket ellátó háziorvosok 41 százaléka és a gyermekorvosok 47 százaléka elérte a nyugdíjkorhatárt” – állapították meg.

Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy tavaly év végén megközelítőleg 281 ezer egészségügyi biztosítással rendelkező személynek nem volt valamelyik egészségügyi biztosítóval szerződéses viszonyban lévő háziorvosa, s számuk év közben több mint 15 ezerrel nőtt.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »