Komoly érv van arra, hogy ne egyszerre adassuk be a koronavírus- és influenzaoltást

Komoly érv van arra, hogy ne egyszerre adassuk be a koronavírus- és influenzaoltást

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos beszélt a részletekről az InfoRádióban.

Idén várhatóan kritikusabb és erősebb lesz az influenzajárvány – mondta Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos.

A szakember mindenkit arra kért, ha légúti betegség tüneteit érzi magán, akkor először telefonon forduljon a háziorvosához.

„És a legfontosabb, hogy a közösségi látogatást azonnal függessze fel, iskolába, óvodába se engedjük gyermekeinket. Amennyiben légúti tüneteink vannak, a munkahelyi közösséget se látogassuk” – húzta alá az orvos, aki szerint ha telefonálunk az orvosnak, ő fogja tudni, hogy ezt követően szükség van-e rendelői vizsgálatra vagy távkonzultációval kezelhető a betegség.

Aláhúzta, a protokoll nem változott, az életkor és a társbetegségek szempontjából rászorulók számára az oltás ingyenes, változott viszont a vakcina összetétele.

„Az influenzavírusról érdemes azt tudni, hogy rendkívül nagy változékonyságot mutat, minden évben új oltóanyagot kell gyártani” – mutatott rá.

Hírdetés

Azt is elmondta,

a delta variáns megjelenésével a koronavírus-betegség tünetei megváltoztak, az oltottaknál pedig alig jelentkeznek.

„Megváltozott a helyzet a harmadik járványhullám óta, nagyobb az oltottak aránya, az ő esetükben nem feltétlenül szükséges tesztelni, legalábbis nem olyan gyakorisággal. Természetesen vizsgáljuk azt a kérdést, hogy ebbe az alapellátó kollégák hogyan kapcsolódhatnak be, de a PCR-vizsgálatok megszervezését mindenféleképpen statikus mintavételi pontokon érdemes kezelni, onnan könnyebben összegyűjthetők a minták, és a központba szállíthatók” – folytatta.

A koronavírus-oltás és az influenza elleni vakcina időbeli eltéréséről szólva a következőket mondta.

„A szakmai ajánlás kitér erre is.

A két oltás egy időben történő beadására van lehetőség, két különböző karba.

Ugyanakkor jómagam azt javaslom, hogy valamilyen időközt tartsunk, ha netán valamilyen oltási reakció lép fel, ne adj’ Isten szövődmény. Jobban el fogjuk tudni különíteni, hogy melyik oltástól alakult ki.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »