Kommunikációs zavar: a petei és csanálosi határátkelőt mégsem használhatja mindenki

Kommunikációs zavar: a petei és csanálosi határátkelőt mégsem használhatja mindenki

A Szatmár megyei Peténél és Csanálosnál nem léphetnek be az ország területére a Nyugat-Európából hazatérő román állampolgárok – közölte csütörtökön Iulia Stan, a máramarosszigeti határrendészet szóvivője. Nagylakon továbbra is több órás a várakozási idő, ugyanakkor Borsnál is feltorlódtak a hazatartó utasokkal tele járművek.
Mint arról beszámoltunk, a magyar és a román határrendészet szerda késő esti közleményében jelentette be, hogy csütörtök reggel 6 órától tíz átkelőhely üzemel Románia és Magyarország között, köztük a két Szatmár megyei is. Iulia Stan szóvivő azonban csütörtökön közölte, a megszorítást „kizárólag” a magyar hatóságok hozták.

E szerint Peténél és Csanálosnál csak a határ mentén dolgozók és a kamionsofőrök kelhetnek át a határon.

Hírdetés

Pedig korábban a román határrendészet is azt közölte, hogy az átutazók csütörtök reggeltől immár használatba vehetik a Csanád-Kiszombor, Nagylak I és Nagylak II, Tornya-Battonya, Gyula-Gyulavarsánd, Nagyszalonta-Méhkerék, Bors-Ártánd, Érmihályfalva-Nyírábrány, Csanálos-Vállaj, Pete-Csengersima határátkelőket. A közlés szerint ezeket az átkelőket a nap 24 órájában használhatják az utasok, akiket az iratok ellenőrzésén kívül járványtani szűrésnek, lázmérésnek is alávetnek, áttekintik a kitöltött járványügyi nyilatkozatukat is. Hazatértükkor otthoni elkülönítésbe vagy – ha úgy döntenek – intézményes karanténba kell vonulniuk. Az autóbuszok és kisbuszok a Nagylak II autópálya-átkelőt, valamint a borsi határátkelőt használhatják.

Egyébként csütörtök délutáni, a román határrendészet honlapján élőben követhető helyzetkép szerint a román-magyar határszakaszon üzemelő tíz átkelő többségében mintegy tíz perc a várakozási idő. Nagylaknál viszont továbbra is legkevesebb két órát kell várniuk a Romániába igyekvő utasoknak, noha itt hét beléptetősávon és további kilenc mobil pontnál (ebből öt kizárólag a gyalogosan érkezők számára) zajlik a határellenőrzés. Borsnál több mint egy órás várakozási időt jelzett a határrendészet Traficonline figyelőrendszere.

Lényeges információ az is, hogy a tranzitlehetőségek bővültek a személyautókkal, autóbuszokkal és a kisbuszokkal szállított azon román állampolgárok részére, akik Budapestről repülővel utaznak tovább, vagy Magyarországra érkezik a repülőgépük, és hazautazási céllal közlekednek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »