Komcsik tüntettek komcsik ellen Katmanduban

Tízezrek tüntettek pénteken Nepál fővárosában, Katmanduban Khadga Praszad Oli kormányfő döntése ellen, amellyel feloszlatta a parlamentet és új választásokat írt ki, tovább fokozva ezzel a kormánypárton belüli vitát.

A Nepáli Kommunista Párt egy szakadár csoportjának hívei békés meneten vettek részt Katmandu belvárosában a parlament újbóli összehívását követelve. A fővárosban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be azt esetleges rendbontások esetére. A kormányzati épületeket a készültségi rendőrség kordonja mellett szögesdrót akadállyal is biztosították. Egyelőre nem voltak értesülések erőszakos megmozdulásokról.

A nepáli törvényhozást december 20-án oszlatták fel a miniszterelnök kezdeményezésére, és az új választások időpontját április 30-ra és május 10-re tűzték ki.

Hírdetés

Khadga Praszad Oli 2018-ban került hatalomra, miután a 2017-es parlamenti választásokon korábbi pártja, a Marxista-Leninista Nepáli Kommunista Párt (CPN-UML) és a Nepáli Kommunista Párt Maoista Centrum (CPN) alkotta választási szövetség elsöprő többséget aratott. A két politikai erő később a Nepáli Kommunista Párttá egyesült.

A feszültségek azonban egyre inkább kiéleződtek Oli és az egykori maoista lázadók vezetője, Pushpa Kamal Dahal között, aki egyben a Nepáli Kommunista Párt társelnöke is. Korábbi hatalommegosztási megállapodásuk értelmében az öt évre szóló miniszterelnöki megbízatást egyenlően elosztották volna egymás között, ugyanakkor Oli elutasította, hogy Dahal átvegye helyét a kormányfői székben.

Olinak azonban nemcsak a pártján belüli feszültséggel kell megbirkóznia, az ellenzék ugyanis korrupcióval vádolja kabinetjét, illetve élesen bírálja a koronavírus járványának kormányzati kezelését is. Olinak emellett azt is a szemére vetik, hogy Kínához próbál közeledni, eltávolodva Nepál hagyományos partnerétől, Indiától.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »