Komáromi civilek Lehár Ferencről szeretnék elnevezni az épülő új Duna-hidat

A komáromi egyesületek és polgári szervezetek rendszertelenül megjelenő e-lapja, az Észak és Dél című kiadványban jelent meg a napokban az Endresz Csoport indítványa, miszerint a Komáromnál most épülő új dunai híd viselje Lehár Ferenc nevét.

Az egyesület elnökét, Arlett Tamást kérdeztük, hogyan merült fel a világhírű operettek zeneszerzőjének, Lehár Ferencnek a neve. „Véleményünk szerint Lehár egy elfogadható személyiség mind a szlovák, mind a magyar fél részére. Nyilván a szlovákoknak kevésbé elfogadható Rákóczi Ferenc fejedelem, vagy Klapka György neve, ahogy nem tudom elképzelni, hogy Cirillről és Metódról legyen elnevezve ez a híd“ – fejtette ki Arlett.

Mivel pályázatot még nem írtak ki a híd elnevezésére, ezért Arlett Tamás úgy fogalmazott, javaslattal szeretnének élni a döntéshozók felé. Az egyesület vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy mindenképpen szeretnék megkeresni Észak- és Dél-Komárom polgármestereit ezzel kapcsolatban, valamint az állami szerveket is szándékukban áll megszólítani. Hozzátette: javaslatukat nem feltétlenül kell elfogadni, de szerinte a Duna mindkét partján élőknek fontos, hogy helyi szülöttről nevezzék el a hidat.

Lehár Ferenc Komáromban született 1870-ben, a híd elkészültének évében éppen 150 éve. Megszólítottuk Klemen Teréziát is, az Észak-Komáromban 2012-ben alakult Lehár Ferenc Polgári Társulás alapító elnökét, mit szól a dél-komáromi Endresz Csoport javaslatához. Klemen Terézia elmondta, benne ez már korábban megfogalmazódott, az idei Lehár-bálon egy baráti társaságban fel is vetette az ötletet.

Hírdetés

Fotó: Látogatóközpont„Örülök neki, hogy eljutott másokhoz is a hír, de annak is, ha másnak is eszébe jutott. Mindenképpen maximálisan támogatom ezt a javaslatot“ – fogalmazott a saját megfogalmazása szerint az „első igazi európai polgár“, Lehár Ferenc emlékét őrző és ápoló társulás elnöke. Klemen Terézia szerint fontos, hogy eljusson ez a civil kezdeményezés a felsőbb szervekhez, s meghallják a polgármesterek a nép akaratát.

„Nem is tudjuk elképzelni, mennyire ismert és közismert személy Lehár Ferenc“ – tette hozzá. Elárulta azt is, a zeneszerző születésének kerek évfordulója alkalmából könyvet írt róla: a több mint kétszáz oldalas monográfia jövőre jelenik meg Lehár 150 címmel.

A komáromi új Duna-híd munkálatai a tervezett ütemben haladnak, a szlovák oldalon már elkezdték a kerékpáros le- és felhajtók építését. „Elérte a Duna medrében a határvonalat az ötödik szabadon szerelt elem. Két kábelpár már a végleges helyén van. Ezzel az ötödik szabadon szerelt elem is elkészült a meder fölött lévő szakaszból. Még kilenc elemet kell elhelyezni, hogy teljes legyen a 141 méteres szakasz“ – olvasható az áprilisban átadott látogatóközpont Facebook-oldalán. A pilon építéséből még négy elem van hátra, amely a jelenlegi 107 méterhez képest 11 méterrel növeli a szerkezetet – mostanra harminc elem került elhelyezésre.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »