Komáromban milyen gondokkal fordultak a falugazdászhoz a földtulajdonosok?

Komáromban milyen gondokkal fordultak a falugazdászhoz a földtulajdonosok?

Megkérdeztük Ollári Adrianna falugazdászt, Komáromban milyen gondokkal fordultak a falugazdászhoz a földtulajdonosok?

A falugazdász program Dél-Szlovákia magyarlakta területein áll a gazdák rendelkezésére. Elsősorban a kis- és a középvállalkozások segítése a cél, mivel a nagyobb mezőgazdasági üzemek általában tisztában vannak az érvényes előírásokkal, pályázati lehetőséggel. A felmerülő kérdéseket saját alkalmazottjaik segítségével oldják meg.

A probléma a kis- és a középtermelőknél fordulhat elő, ahol nem követik figyelemmel az előírásokat, figyelmen kívül hagyják a fontosabb határidőket, illetve sok esetben későn kapnak információt a pályázati lehetőségekről. A falugazdász tehát figyelmezteti a gazdákat a kötelességeikre, tájékoztatja az aktuális nemzeti, anyaországi vagy EU-s pályázati lehetőségekről. Lehetőség szerint segít a problémás ügyek elrendezésében is.

Hírdetés

Komáromban például az elmúlt egy év alatt az Agrárkifizető Ügynökség ellenőrzéseket tartott olyan fizikai személyeknél, akik kérvényezték a terület alapú támogatást, közülük sokan csak 2-5 hektáron gazdálkodnak. Ez sokakat meglepett, és nem tudták, mi tévők legyenek. Az Agrárkifizető Ügynökség az ellenőrzés során kérte a törzskönyvet, valamint olyan dokumentációt, amelyek szükségesek a területalapú agrártámogatás kifizetéséhez. Ez sokaknál komoly fejtörést okozott. Voltak, akik meglepődtek a felszólítások kapcsán, ugyanis eddig ezt a réteget nem érintette az ilyen jellegű ellenőrzés.

További fontos kérdés volt a „Zöld nafta 2019” támogatás merítése. Sajnos kezdetben ezt a felhívást, illetve támogatási lehetőséget sokan félreértelmezték, a valamikori „piros naftához” hasonlították, amivel sokaknak rossz tapasztalatuk volt. Voltak, akik kezdetben épp ezért elzárkóztak, de miután elmagyaráztam nekik az igénylés feltételeit, többen sikeresen regisztráltak és kérvényezték a támogatást.

Természetesen minden egyes eset sajátos hozzáállást igényel, de nagyon örülök, amikor látom, hogy már az is segítség a gazdáknak, hogy van kihez fordulni a problémájukkal.

(czm)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »