Komáromban jelentették be a PS-SPOLU Magyar Platformjának jelöltjeit

Komáromban jelentették be a PS-SPOLU Magyar Platformjának jelöltjeit

Választási programbemutatót tartott a PS-SPOLU Komáromban, ahol bemutatták a pártkoalíció Magyar Platformjának jelöltjeit. „Meglepetés vendég” is volt a momentumos Donáth Anna személyében – látni fogjuk, hogy nem ez volt a szlovák balliberálisok legjobb húzása a magyar választók megszólítására.

A PS-SPOLU választási listája még nem végleges, erre legalább november 22-ig várni kell, és csak egy halovány ígéret hangzott el, hogy a magyar nevű jelöltek is kapnak befutó helyeket. Miroslav Beblavý parlamenti képviselő szerint azonban a magyar választók „felkarikázhatják” őket, ez csak rajtuk áll.

A Magyar Platform jelöltjei a következők: Illés Claudia, Angelika Hájniková, Rácz Noémi, Forró Tibor (ő a platform elnöke), Kárpáty Ernő, Kovács Jaroslav, Miške Tomáš, Halász Norbert és magyarul is tudó Martin Dubéci.

Michal Truban, a PS elnöke kijelentette:

„A PS-SPOLU polgári értékek mentén szerveződő politikai erő, amelyben a magyaroknak is helyük van. Nem csak egyenrangú jogokat biztosítani a magyaroknak, hanem meg is akarjuk érteni, milyen problémák foglalkoztatják őket”

Hírdetés

Miroslav Beblavý beszédében a 2010-ben bevezetett szlovák nyelvtörvény módosításra utalva elmondta, hogy nagyon fontos, hogy ha egy idős magyar néni elmegy a szakorvoshoz, meg tudja értetni magát anyanyelvén, de talán még fontosabb, hogy legyen szakorvos, ahova egyáltalán elmehet. Kiemelte, a magyarok fontos szerepet töltöttek be Szlovákia történetében, a nyugatpárti kormányok létrejöttében és a NATO- és uniós csatlakozás elérésében.

Az esemény „meglepetés vendégeként” a magyarországi Momentum alelnökét, (a magyar EP-képviselő) Donáth Annát is felkonferálták a színpadra, aki elmondta, „Közös történelmi felelősségünk, hogy Magyarország és Szlovákia barátok legyen. A magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog majd múlni, mint a PS, a Spolu és a Momentum”. Aztán egy ponton elhangzott egy olyan mondat, amellyel aligha lopja be magát a felvidéki magyarok szívébe:

„Mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”

Mindenesetre, a fenti mondat elég meredek kijelentés volt a budapesti ellenzéki politikustól, aki sosem lehet felvidéki magyar, de a jelek szerint minden esélye megvan, hogy egy nap büszke szlovák legyen. A momentumos politikus megjelenése a PS-SPOLU kampányrendezvényén nem meglepő, a Progresszív Szlovákia és a Momentum között ugyanis érvényes megállapodás van az együttműködésről, ráadásul szoros kapcsolatban vannak Emmenuel Macron francia államfő pártjával, az En Marche-val.

A rendezvény még egy érdekessége, hogy a teremben jelen volt Hamran István is, a szlovák elitkommandósok vezetője, akit nemrég megválasztottak az európai különleges egységeket tömörítő Atlas csoport vezetőjévé is. A Lynx Commando csapott le többek között a Kuciak-gyilkosság főgyanúsítottjaira is. Hamran többször nyíltan kritizálta Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitányt a rendőrségben uralkodó állapotokért. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, de a hírek szerint a SPOLU tagjaként kormányba kerülés esetén a belügyminiszteri tárcát kaphatja meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »