Komáromban bizakodnak: a járvány kontroll alatt tartható

Komáromban bizakodnak: a járvány kontroll alatt tartható

Szerdán az első vakcina beadására vonatkozó átoltottsági arány Komáromban átlépte az 50 %-ot, a járásbeli nyugdíjasotthonok közül pedig már az utolsó vár arra, hogy beoltsák a lakóit és alkalmazottait.

Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott a komáromi városházán több, a járványkezelésben illetékes szerv és intézmény képviselője.

Filkó Gabriella, a komáromi kórház igazgatóhelyettese elmondta, az elmúlt időszakban az összes lélegeztetőgépre került betegük oltatlan volt – vagyis oltott nem volt köztük. Az alkalmazottaik csaknem 90 %-a már felvette az oltást, ugyanakkor nem tudták kipihenni a legutóbbi járványhullám fáradalmait sem. Napi 200-500 érdeklődő érkezik hozzájuk a vakcinákért, s mint elárulta, a regisztráció nélkül érkezőket akkor tudják nagyobb fennakadások nélkül fogadni, ha 10.00 után érkeznek a kórház oltópontjára.

Viola Miklós (Szövetség), Nyitra megye egészségügyi bizottságának elnöke a MEDhCIR kft. által üzemeltetett mobil oltópontok munkája kapcsán elmondta, azt tapasztalják, az utóbbi 10 napban megnövekedett az oltás iránti érdelődés mértéke. A Komáromi járásban most vasárnap fog sor kerülni arra, hogy az utolsó nyugdíjasotthon lakóit és alkalmazottait beoltsák.

„Én ennek a számlájára írom, hogy nem jelent meg még egy nagyobb járványhullám a nyugdíjasotthonokban“

– szögezte le Viola, aki hozzátette, nagyobb ellenállást tapasztalnak viszont a 20-30 év közötti családot tervező nőknél, akik az oltás mellékhatásaitól tartanak.

Hírdetés

Talán nem véletlen, hogy tegnapi látogatásán Čaputová elnökasszony is rákérdezett, miért van az, hogy míg szinte az egész ország területe fekete, addig a Komáromi járás még bordó színű tud maradni a Covid-automata szerint. Azt kell mondanom, hogy az illetékesek odaadó munkája ez az eredmény“

hangsúlyozta Keszegh Béla (független) komáromi polgármester, aki elismerően szólt a járványkezelés helyi és járási hátteréről, amely a különálló intézmények jó együttműködésén alapszik. Hozzáfűzte, a Városi Hivatal rendben működik, s a komáromi oktatási intézményekben is kezelhető a járványhelyzet, ugyanakkor a városházán vizsgálják annak lehetőségét, hogy szükség esetén néhány nappal kibővítsék a karácsonyi oktatási szünetet. Az önkormányzat azt is tervezi, hogy amennyiben ehhez az államtól támogatást kap, újranyit legalább egy saját tesztelőpontot, mivel tapasztalják, hogy növekszik a tesztelés iránti igény.

Újságírói kérdésre hozzátette,

egyelőre nem tud arról – sem magyarországi, sem szlovákiai oldalról –, hogy a határellenőrzés visszaállítását terveznék a hatóságok.

Ám ha túl sok szlovákiai lakos fog átjárni az enyhe korlátozásokkal élő Magyarországra bevásárolni, akkor elképzelhető, hogy az állam szigorúbban lép majd fel e téren, ezért Keszegh nem tartja szerencsésnek, hogy túl nagy az eltérés a két ország korlátozásainak szigorúsága között.

A komáromi önkormányzat a következő két hétre tervezett összes karácsonyváró programot lemondta. Azon túl, hogy az utcákra és a terekre kikerül a karácsonyi díszítés, más nem várható a lezárás jelenlegi feltételei között, ám remélik, hogy közvetlenül az ünnepek előtt már megtartható lesz néhány rendezvény.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »