Komáromban a Magyar népmese napját ünnepelték – Képekkel

Komáromban a Magyar népmese napját ünnepelték – Képekkel

Nyitókép: Körkép.sk

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület szervezésében 10. alkalommal került sor Komáromban a Magyar népmese napjának megünneplésére, amely Benedek Elek, a nagy székely mesemondó, a magyar mese- és gyermekirodalom megteremtője születésének évfordulóhoz, szeptember 30-hoz kötődik.

A rendezvényre az esőmentes délután jóvoltából szabadtéren kerülhetett sor.

A komáromi mesedélután rendszeres helyszíne a Csemadok Székházhoz közel eső Kossuth-tér, amely kiválóan alkalmas nagyobb gyerektömegek befogadására is, s melynek hátterében a kupolás Szent Rozália templom csodaszép panorámát nyújt.

A kissé borús ég ellenére az ünnepséget nem zavarta meg zivatar, így a színes programmal szerencsére nem volt szükséges a Csemadok-ház falai közé vonulni.

A rendezvényt a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület vállalta fel, akik az idei évben, mint jeleztük, tízedik alkalommal szervezték meg e színes, szórakoztató, léleknemesítő mesedélutánt. A népmese napját először a Magyar Olvasástársaság szervezte meg 2005. szeptember 30-án, hagyományteremtő szándékkal. A kulturális program azóta határon átívelő eseménnyé nőtte ki magát, amely Kárpát-medence szerte az óvodás és iskoláskorú gyerekeket célozza meg.

Hírdetés

A szervezők ünnepi beszédükben hangsúlyozták a mese személyiségformáló szerepét, amely az anyanyelv, az önmeghatározás formálódásában jelentős szerepet játszik.

Az ünnepségen jelentős számú tömeg gyűlt össze, amelyet szülők, nagyszülők, gyermekek családi csoportjai tettek ki. Az évek során hagyománnyá vált, hogy a Magyar népmese napjára az óvodás és kisiskolás gyerekek e témának megfelelő rajzot készíthetnek, amelyek a helyszínen bemutatásra kerülnek.

A tartalmas és színvonalas kultúrműsort az idei évben az Eötvös Utcai Alapiskola biztosította. Elsőként Szűcs Abigél valamint Várady Jázmin remek előadásait hallhattuk, majd pedig a Tekergők bábcsoport A gomba alatt című mesejátékkal lépett a színre, melyet Tóth Tibor és Izsák Katalin rendezett.

A meseünnep megszervezésébe és lebonyolításába aktívan bekapcsolódott a Ferences Barátok Utcai Óvoda két óvónője, Pinke Elvira, valamint Sipula Katalin is, akik összegyűjtötték ez egyes óvodák és iskolák beérkezett rajzait, amelyeket két kategóriában jutalmaztak. A jutalmazás nem versenyszerűen, hanem sorsolással történt, tehát a jószerencse határozta meg, kik lettek a nyertesek. A sorsolást kisgyermekek végezték, melyet Havran Emília kezdett meg, akinek előző évi csodálatosan szép rajza az idei népmesenapi meghívóra került, s amiért nagyon szép könyvjutalomban részesült.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »