Komárom felkészült a hétvégi tesztelésre

Komárom felkészült a hétvégi tesztelésre

A hétvégén, január 23-án és 24-én Komáromban mintegy 30 mintavételi ponton szervezik meg a tömeges antigénalapú tesztelést. Keszegh Béla polgármester tájékoztatása szerint reggel nyolctól este hétig tesztelik majd az érdeklődőket. A város weboldalán folyamatos lesz a helyzetjelentés az egyes helyszínekről, a 159-es telefonszámon pedig telefonon is érdeklődhet a lakosság a mintavételi pontokon várható várakozási időről.

A polgármester elmondta, a városban lévő több száz főt foglalkoztató cégeknek is segítenek megszervezni a tesztelést még ezen a héten – ezzel is tehermentesítve a hétvégi mintavételi pontok forgalmát.

Elmondta, a 30 mintavételi pontból 2 helyszínen csak egy napon át lesz szűrővizsgálat: a kavai és a harcsási pontok csak szombaton működnek majd – tudtuk meg. „A többi 28 helyszín lényegében megegyezik az őszi országos tesztelés helyszíneivel, egy kivételével: a Körúton (Okružná cesta) nem lesz mintavételi pont” – mondta.

Keszegh hozzátette, kinti helyszínek sem lesznek, mivel 5 fok alatt nem lehet tesztelni. „Ezért a kajakháznál sem a hajón lesz, hanem bent, ahogy a focipályán sem kint, hanem bent valósul meg a tesztelés”. Keszegh Béla úgy fogalmazott, a város felkészülten várja a hétvégét, minden eszköz a rendelkezésükre áll, melyeket már múlt héten beszereztek.

Hírdetés

„A város weboldalán minden órában frissítést teszünk közzé majd a mintavételi pontok aktuális helyzetéről, azzal kapcsolatban, mennyien vannak, mennyi a várható várakozási idő – ebből pontosan láthatják majd az emberek, hova érdemes és hová nem érdemes elindulni” – fogalmazott. Ezen felül a városi rendőrség vonalán, a 159-es telefonszámon létrehoznak egy forródrótot, ahol bárki érdeklődhet a mintavételi helyszínek aktuális állapotával kapcsolatban.

Keszegh portálunknak elmondta, az adminisztratív munkára nagyon sokan jelentkeztek. „Egészségügyi személyzetből már jóval kevesebb van, a póttagokkal együtt még keressük a megfelelő képzettségű egészségügyi dolgozókat. Fontos, hogy aki a mintavételt végzi, megbízható egészségügyi szakember legyen” – tette hozzá. A 30 mintavételi pontra 180 embert kell biztosítani, ezen felül még póttagokat is – mondta. „Ami most könnyebbséget jelent, hogy az orvosokból egy mintavételi ponton elég lesz egy, aki a mintavételt végzi, így összesen 30 egészségügyi szakember elegendő, de ehhez még hozzá kell számolni a póttagokat” – tudtuk meg.

Keszegh Béla kiemelte: fontosnak tartja, hogy a helyi munkaadókat is segítsék, és ők is tesztelhessék a dolgozóikat. „Több cég összefogva végzi majd az alkalmazottaik tesztelését, ehhez mi biztosítjuk a feltételeket” – mutatott rá.

Megkérdeztük a polgármestert arról is, hogy vajon Komáromban csak a helyi lakosságot tesztelik-e a hétvégén, vagy bárki élhet-e ezzel a lehetőséggel a Duna-parti városban. „Elsősorban a komáromiakról szeretnénk gondoskodni, de az biztos, hogy a vírus nem áll meg Komárom határán. Nem fogunk elküldeni senkit” – nyomatékosította.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »