Kolumbiában új ördögűző papot neveztek ki

Kolumbiában új ördögűző papot neveztek ki

A cúcutai egyházmegyében Rafael Humberto Cárdenas Lealt, a sardinatai San Martín-egyházközség plébánosát kérték fel, hogy vállalja el az exorcizmusok végzését. Szeptember 13-i kinevezése kapcsán kérdezte őt az egyházmegyei lap munkatársa.

A hivatalos közlemény elsősorban Cárdenas atya lelkipásztori érettségével, integritásával indokolja kinevezését. Cúcutában Pedro Alejandrino Botello püspök júniusi halála óta nem volt hivatásos exorcista.

„A Katolikus Egyház gondoskodni kíván Isten népéről és szeretné biztosítani lelki jóllétét. Mindig felkínálja a spirituális és emberi iránymutatás lehetőségét, ezért ha valamely hívő különös viselkedést mutat, szokatlan fizikai vagy lelki állapotba kerül, először a plébánosához kell fordulni, aki eldönti, érdemes-e felkeresnie az exorcizmusok végzésével megbízott papot” – magyarázza a cúcutai egyházmegye közleménye.

A most kinevezett 64 esztendős Cárdenas atyával a La Verdad egyházmegyei lap készített interjút nemrég. Elmondta, engedelmességgel fogadta a kinevezését, „hiszen az Egyház és a püspököm kéri ezt tőlem”.

– nyilatkozott Cárdenas atya.

A lelkipásztor elmagyarázta, mely körülmények között szoktak ördögűzést végezni, s hogy megkülönböztetnek közönséges, illetve különleges esetet.

„Az úgynevezett közönséges esetnél a plébánoshoz kell fordulni, ő meghallgat, megítéli a helyzetet, levonja a következtetéseket. Az okok megállapítására törekszik, és ő maga is imádkozhat az illetőért és a megoldásokért.

– fejtette ki a lelkipásztor.

A második, a különleges eset a súlyosabb, és olyan megkülönböztető jegyeket hordoz, melyeket minden papnak egyértelműen kell látnia.

Hírdetés

„Ezek azok az esetek, amikor ördögűzőhöz érdemes fordulni, miután a közönséges esetre vonatkozó lépéseken túl vagyunk – magyarázta Rafael Cárdenas. – Az exorcizmus az utolsó megoldás, hiszen nagy óvatossággal, körültekintő bölcsességgel szabad csak kijelenteni valakiről, hogy démon szállta meg.”

Az ördögűző pap emlékeztette a híveket:

A démon a Gonosz megjelenési formája, gyakran a jó látszata alatt… a kísértés jelen van, de ne felejtsük el, hogy mint megkereszteltek, mi Krisztuséi vagyunk, egy testet alkotunk Vele, és Vele kötöttünk szövetséget – folytatta Rafael Humberto Cárdenas Leal.

Elmondta azt is, hogyan készül fel az Egyháztól kapott megbízatására: imádsággal és a szentségek vételével.

Rafael Cárdenas a laudessel, az olvasmányos imaórával, a vesperással, kompletóriummal, szentségimádással és a szentmisékkel készül fel mindennapi feladataira. Amint az interjúban leszögezte: a szentségek alapvető fontosságúak.

„Menjünk közel Istenhez, ismerjük be bűneinket.

Mindenkit arra biztatok, térjen vissza Istenhez, olvassa a Szentírást, és elmélkedjen róla” – buzdított Cárdenas atya.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Aciprensa.com; Diócesis de Cúcuta

Fotó: Diócesis de Cúcuta; Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »