Költségvetési Tanács: EU-s pénz nélkül is növekszik a gazdaság

Költségvetési Tanács: EU-s pénz nélkül is növekszik a gazdaság

A magyar gazdaság saját erőből 2,5 százalékkal képes bővülni, amit 3,5 százalékig kellene felvinni, ehhez hatékonysági fordulatra van szükség Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint.

A költségvetés pozícióin jól látszik, hogy a stabilitási és a növekedési fordulat megtörtént, ezt követően a fenntarthatóság megteremtésén kell dolgozni, hatékonysági fordulatra van szükség – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Kovács Árpád szerint saját erőből, uniós források nélkül nagyjából 2,5 százalékkal képes bővülni a magyar gazdaság, „ezt kell felvinni legalább 3,5 százalékra”.

A KT elnöke „álságos kritikának” nevezte azokat a véleményeket, miszerint a magyar gazdaság nem növekedne uniós források nélkül. A tavalyi év megmutatta, hogy közösségi források nélkül is 2 százalék felett gyarapszik a GDP – húzta alá.

Az Európai Unióból nagyjából annyi pénz érkezik az országba, amennyit a pénzpiacról felvett adósság után kamatra fizetni kell – mutatott rá Kovács Árpád.

A tanács elnöke arra is kitért: a magyar gazdaságpolitika mozgástere összehasonlíthatatlanul nagyobb a 2010-esnél, amit az is mutat, hogy a költségvetésből a kormány képes megelőlegezni a később beérkező uniós forrásokat.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »