Költségvetés-kiigazítás: nehezményezi az RMDSZ, hogy elmaradtak a közberuházások

Költségvetés-kiigazítás: nehezményezi az RMDSZ, hogy elmaradtak a közberuházások

Leghamarabb az ősz végén kerül a parlament elé a kormány által sürgősségi rendeletben elfogadott idei első költségvetés-kiigazítás – véli Korodi Attila.
Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Krónika megkeresésére rámutatott, általában a kormányok szokása, és ehhez a parlamenti többségük is megvan, hogy nem gyorsítják fel a törvényhozásban a folyamatot, hogy a sürgősségi kormányrendelet maradjon érvényben, és azt az év végéig már ne módosítsa más törvény.

Az első háznak, ami ez esetben a szenátus, hatvan napon belül kell döntenie, november végén átjön a képviselőházba, és ott is megvan a többség, hogy elhúzzák a megvitatását” – részletezte a székelyföldi politikus. Korodi szerint különben egyelőre az látszik, hogy a költségvetési célokat nehezen tudják tartani, a kormányon belüli konfliktusok is emiatt zajlanak, ez pedig teljes egészében a végrehajtó felelőssége.

– fogalmazott a politikus. Példaként említette, hogy az oktatási minisztériumtól komoly összeget el tudtak venni anélkül, hogy meglátásuk szerint ez fennakadást okozna, ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy ezen a területen nem valósultak meg a fejlesztések.

Az RMDSZ-es képviselő kiemelte egyúttal: az ország saját költségvetéséből tervezett országút- és vasúthálózat-fejlesztések, autópálya-építések végül nem valósultak meg. Példa rá a Comarnic és Brassó közötti autópálya-szakasz, melyet levettek a köz- és magán-együttműködésben megvalósuló projektek listájáról, hogy majd saját költségvetésből megvalósítják, de tulajdonképpen újra csak halasztották – tette hozzá Korodi.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »