Kolozsváron kezdődik az idei Feszty Árpád-emlékév

Kolozsváron kezdődik az idei Feszty Árpád-emlékév

Az idei évet Feszty Árpád-emlékévvé nyilvánították a szegedi székhelyű Feszty-körkép Alapítvány kezdeményezésére, a festőművész születésének 160., a Feszty-körkép megalkotásának 120. évfordulója alkalmából.

Arpadfeszty_b

Ezt a január végén immár 19. alkalommal megszervezett Felvidéki Magyar Bálon jelentették be a szlovákiai Libádon, a festőművész szülővárosához, Ógyallához közel. A bál fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt, aki személyesen is részt vett az eseményen, de Feszty Árpád leszármazottait is meghívták a szervezők.

A Feszty-körkép Alapítvány elnöke, Ökrös Mariann a közönséget az emlékév programtervezetéről tájékoztatta, amelynek kolozsvári vonatkozása is van. Az alapítvány munkatársai Hazatérés címmel pályázatot, valamint történelmi és ismeretterjesztő vetélkedőt szerveztek a Kárpát-medence 10 és 18 év közötti magyar diákjai számára. A pályázati kiírás a www.fesztykorkep.hu weboldalon a Feszty Emlékév „fülecske” alatt olvasható. A jelentkező diákok a körkép által ihletett novellát vagy verset, illetve a monumentális mű egy jelenetének vagy kiemelt szereplőjének részletes bemutatását március 21-éig küldhetik el az info@fesztykorkep.hu címre.

Az emlékév ismeretterjesztő vetélkedőjének első állomása Kolozsvár lesz: március 12-én és 13-án a vetélkedővel párhuzamosan előadás-sorozatot is tartanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében. A versenyen hét csapat méri össze tudását: egy-egy csapatot Ógyalla és Eger városa, ötöt pedig Kolozsvár állít össze.

„Ezt követően az év során ellátogatunk a délvidéki Magyarkanizsára, a kárpátaljai Munkács városába, érintőlegesen kitekintünk a horvátországi Lovranba, Feszty Árpád életének utolsó helyszínére, és végül az emlékévet egy szakmai konferenciával zárjuk a komáromi Duna Menti Múzeumban” – írták a szervezők a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A Feszty-körkép Alapítvány a Felvidéki Magyar Bálon egyébként oklevelet adott át Feszty Zsuzsanna részére, megköszönve a család áldásos tevékenységét, és 100 ezer forintot ajánlott fel olyan nehéz szociális helyzetű ógyallai gyerekek számára, akiknek nincs más lehetőségük, hogy eljussanak Ópusztaszerre, és megnézzék A magyarok bejövetele című körképet, városuk nagy szülöttének alkotását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »