Kolozsvári színház Gyulán

Kolozsvári színház Gyulán

Az emberi történelemben még soha nem sikerült ideális társadalmat létrehozni. Minden társadalomban jelen van a megfigyelés, a személyes kontaktusok politikai eszközként való használata és mindez nemcsak a Ceausescu-rendszerben volt így – mondta Árkosi Árpád rendező.

Jelenet a Visky-darabból – gyulaivarszinhaz.hu

Szombaton tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójának, Visky András Pornó – Feleségem története című dokumentumjátékának bemutatóját a Gyulai Várszínház kamaratermében. Árkosi Árpád rendezőt kérdezte a Gondola.

– Rendező úr, a darab két valós történet eggyé olvadásából született, a szerzőhöz közel álló személyek életeseményei ihlették. Ezt több millió történésről el lehet mondani. Ez a darab miért különösen érdekes mégis?

– Attól, hogy íróilag tehetségesen van megfogalmazva, önmagában semmilyen történet nem érdekes. Az alkotói tehetség az, amely átélhetővé, élményt adóvá és tanulságossá teheti.

– A darab a romániai nyolcvanas éveket idézi, ennél fogva mindegyre átlépnek a fikcióba, nem pusztán a történelemmé lett idő, hanem a nyolcvanas évek legvégének olykor kifejezetten véres virtualitása okán. Ha egy színdarab fikcióba lép át, az a lehető legtermészetesebb dolog. Itt miért nyújt mégis egyedülálló, élvezetes és tanulságos élményt?

– Az emberi történelemben még soha nem sikerült ideális társadalmat létrehozni. Minden társadalomban jelen van a megfigyelés, a személyes kontaktusok politikai eszközként való használata és mindez nemcsak a Ceausescu-rendszerben volt így.

Hírdetés

A főhős – gyulaivarszinhaz.hu

– A nevek, ha egyáltalán vannak, nem valóságos személyeket fednek, esetleges megfelelések valós személyekkel nem a véletlen, hanem a kikerülhetetlen közös testi tapasztalatok művei. Bizony a nyolcvanas évek vége óta három évtized elszelelt. Miképpen ad a mű ma érvényes mondanivalót?

– Ez stílus kérdése. Véleményem szerint a Pornó költői, látomásos mű, amelyet úgy igyekeztem megrendezni, hogy a tragikus groteszk felé hajlítottam. Úgy gondolom, hogy a komikus szemlélet segít túlélni életünk sötét korszakait is. Hiszem, hogy a néző megérti ezt a szándékot, amely az előadás végére közös élménnyé és tapasztalattá válhat.

Árkosi Árpád – theater.hu

– A produkció zenei élményt is nyújt Cári Tibor zeneműve révén. A mai színházban ez miért különösen fontos?

– Az volt a fontos, hogy olyan zeneszerzőt találjak, aki a főhős lelkivilágát, sorstörténetét zenébe tudja foglalni; ezt Cári Tibor személyében sikerült megtalálnom.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »