Kolozsvári csapat nyerte az Örökségünk Őrei vetélkedő észak-erdélyi regionális döntőjét

Kolozsvári csapat nyerte az Örökségünk Őrei vetélkedő észak-erdélyi regionális döntőjét

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata nyerte az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny Észak-erdélyi regionális fordulóját és egyben a brüsszeli kirándulást. A kolozsvári országos döntőbe a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is továbbjutott.
A fél éve tartó verseny regionális döntőjében öt csapat méretkezett meg az országos döntőbe való továbbjutásért a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmóniában, ahol egy rövid produkció során mutatták be védencüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

A résztvevőket Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Turos Lóránd szenátor, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes köszöntötte. A rendezvényen jelen volt ugyanakkor Magyar Lóránd Bálint parlamenti képviselő is.

– mondta el Hegedüs Csilla.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot, amely nagyon hamar egész Erdélyt lefedő mozgalommá nőtte ki magát, amelyet európai sikertörténetként, példaértékű programként említenek az Európai Unióban.

Hírdetés

A vetélkedő a 2018-2019-es tanévtől kezdődően Románia első hivatalosan elismert műemlékvédelmi versenye lett, amely az idei tanévben rekordot döntött, hiszen

8 megyéből több mint 600 fiatal csatlakozott a megmérettetéshez.

Az Észak-erdélyi regionális döntő nyertese, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata az Óvári Csuhások Ferences Kolostorát fogadta örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula európai parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. Bejutott az országos döntőbe a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata is, amely a szatmárnémeti zsinagógát vette „védelmébe”, valamint a Nagyváradi Művészeti Líceum csapata, amely a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő egykori épületét fogadta örökbe.

A döntőn részt vett még a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, akik a Kalazanczi Szent József Római Katolikus Templomot fogadták örökbe és a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum csapata, akik folytatták tavaly elkezdett tevékenységüket a szentbenedeki Kornis-kastély körül.

A három regionális döntő nyertesei április 7-én méretkeznek meg az országos díjért, Kolozsváron a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »