Kolozsvár örül a kosárlabda-Európa-bajnoki címvédőnek

Kolozsvár örül a kosárlabda-Európa-bajnoki címvédőnek

ÖSSZEFOGLALÓ – A címvédő Spanyolország is Kolozsvárra érkezik ellenfélként a jövő évi férfi kosárlabda-Európa-bajnokságra, ahol a házigazda Románia mellett a korábban kiválasztott Magyarország, a „megörökölt” Horvátország, valamint Montenegró és Csehország játszik még a C csoportban. 

paug55_bPau Gasol csapata is pályára lép Kolozsváron

A kedd délután tartott sorsolás eredményeként a Helsinkiben szereplő, A jelű hatosban a házigazda finneken kívül Lengyelország, Görögország, Franciaország, Izland és Szlovénia mérkőzik meg, a Tel-Aviv-i B csoportban Izrael, Ukrajna, Litvánia, Grúzia, Olaszország és Németország, míg az egyenes kieséses szakasznak is otthont adó Isztambul a D csoportba sorolt házigazda török válogatottat, a brit, az orosz, a szerb, a lett és a belga csapatot fogadja.

Bár a csoport rendkívül erős, Vlad Moldoveanu, a Kolozsvári U-BT válogatott kosárlabdázója örül a kihívásnak. Klubja hivatalos honlapján rámutatott, hogy eleve Spanyolországot szerette volna ellenfélnek, mert „óriási lehetőség” ez a számukra, hogy a világ- és Európa-bajnok Pau Gasol generációja ellen játszanak. „Csehország is nagyon jó, Montenegró keretében pedig NBA-ben és Euroligában jártas kosárlabdázók vannak. Magyarországot mi választottuk, Horvátország pedig úgy került hozzánk, hogy abból az urnából a többi csapat hozzánk hasonlóan házigazda, ezért a többieket nem húzhattuk. Erős tehát a mezőny, de nem is lehetne ez másképp, hiszen ez egy Európa-bajnokság” – összegzett klubja hivatalos honlapján.

Spanyolország „aranygenerációja” különben 2006-ban lett világbajnok, majd az Eb-cím mellett augusztusban olimpiai bronzéremmel toldotta meg dicsőséglistáját, amely a kontinensviadalokat tekintve összesen három arany-, hat ezüst- és három bronzérmet vonultat fel. Az még nem tudni, hogy Paul Gasol pályára lép-e Kolozsváron – mert a jövőre már 38 éves klasszis korábban már pedzegette visszavonulási szándékát –, de attól függetlenül az olasz Sergio Scariolo irányította válogatott a főesélyese a csoportnak. Horvátország ugyancsak a sportág élmezőnyében említendő, miközben Montenegró és Csehország keretében szintén fellelhetők olyan, az észak-amerikai profi ligában edződött játékosok, akik nem csak az eredményességről, hanem a látványról is gondoskodni tudnak.

Nem meglepő tehát, hogy Sztojan Ivkovics, Magyarország szövetségi kapitánya kemény meccseket vár. Szerinte a hatosból eredetileg csak a románoknak és a magyaroknak „nem lett volna keresnivalójuk” a kontinensviadalon. A Sasok, mint ismeretes, társházigazdaként, alanyi jogon léphetnek majd pályára, a „piros-fehér-zöldek” viszont a selejtezőkön váltottak jegyet, így Ivkovics hangsúlyozta: „az elmúlt négy évben bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk meglepetéseket okozni.”

Az isztambuli sorsoláson egyébként leleplezték az Eb újratervezett Nikolai Semashko-trófeáját is, valamint bemutatkozott a torna Sam Dunk névre keresztelt kabalafigurája is. A negyvenedik kontinensviadal augusztus 31-én kezdődik az A és a B csoportok mezőnye számára, míg a C és a D csoport első fordulóját szeptember elsején rendezik. Magyarország a horvátok, Románia pedig a csehek ellen kezd, míg a Románia–Magyarország találkozót szeptember 5-én játsszák. A torna döntőjét szeptember 17-re tervezik. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »