Kolozsvár mellett tiltakoztak a kamionsofőrök

Kolozsvár mellett tiltakoztak a kamionsofőrök

Több mint hatvan kamion lassította hétfőn reggel a forgalmat Kolozsvár nyugati bejárata és Gyalu között egy spontán tiltakozó akció keretében. 

IMG_20160715_105117_b

Ioan Cristian Iancu kamiontulajdonos-sofőr a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) díjszabásainak a csökkentését kérik, mivel a jelenlegi árszint mellett a fuvarozók csődbe mehetnek.

„Én hat hónapra 12 ezer lejt fizetek a kamionom után, a legmagasabb ár Európában. Ilyen árak mellett bezárhatjuk a fuvarozóvállalkozásokat, és elküldhetjük a sofőröket, hogy nézzenek más munka után. Kénytelen vagyok emelni a kilométerenkénti szállítási díjat, nem tudunk ilyen körülmények között dolgozni. Kérjük az RCA évi 5000 lejre történő csökkentését, ennyi lenne elviselhető” – fogalmazta meg Iancu, elnézést kérve a többi sofőrtől a forgalomlassítás által okozott kellemetlenségek miatt.

A sofőr elmondása szerint Spanyolországban például évi 1400 euró, tehát fél évre 700 euró a biztosítás, ráadásul szélesebb körű, mint az itteni, hiszen tűz, lopás vagy a ponyva megrongálása esetén is kártérítést nyújt, és a jogi tanácsadás díjszabását is tartalmazza.

Amint arról beszámoltunk, az elmúlt időszakban az ország több vidékén is szerveztek hasonló tiltakozó megmozdulást. A romániai fuvarozók egyesületei közben a kormányhoz fordultak gondjaikkal, kérve, hogy a kabinet rendeletben szabályozza a kötvények árát. Ha kérésük teljesülne, a 3,5 tonnásnál kisebb teherautók után egy évre 1117 lej biztosítást kellene fizetni, 3,5 tonna és 7,5 tonna között 1966 lej lenne az RCA-kötvény, 7,5 és 16 tonna között 2207, 16 tonna felett pedig 8489 lejért lehetne megkötni a kötelező gépjármű-biztosítást.

A személyszállító közlekedési eszközök esetében 18 férőhelyig 3210 lej, 18 és 40 hely között 4366 lej, míg az ennél nagyobb járművek esetében 3017 lej lenne a biztosítás. A fuvarozók egyesületei ugyanakkor azt szeretnék, ha a tarifák befagyasztását egy hat hónapig hatályos rendelettel szabályoznák, amit további, legtöbb három hónapos időszakokra meg lehetne hosszabbítani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »