Kolozsvár lehet a kortárs magyar irodalom fellegvára október elején

Kolozsvár lehet a kortárs magyar irodalom fellegvára október elején

Nagyszabású koncertek nélkül, de a magyar kultúra számos jeles képviselőjének jelenlétében, könyvbemutatókkal, kísérőrendezvényekkel, gyerekeknek szóló programokkal, gasztronómiai eseményekkel tervezik megtartani október 1–4. között a jubiláló, 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők a Bulgakov Café teraszán.
Az eseménysorozatra – amelynek tervezését egyelőre beárnyékolja a járványhelyzet kiszámíthatatlansága –

a magyarországi irodalmi élet olyan jeles személyiségeit várják, mint Bereményi Géza, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Garaczi László, Cserna-Szabó András, ugyanakkor az erdélyi irodalom rangidős és ifjú képviselői, valamint vajdasági, felvidéki szerzők is tiszteletüket teszik.

A könyvhétnek a Bánffy-palota udvara és belső terei adnak otthont, de a Bulgakov kávézóban, valamint a Vallásszabadság Házában is tartanak majd eseményeket – jelentették be a szervezők. Idén a könyves szemlét az RMDSZ-en és a Romániai Magyar Könyves Céhen kívül az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), az Iskola Alapítvány, valamint Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervezi.

„Mivel idén a koncertek elmaradnak, az irodalomé lesz a főszerep, és újra Kolozsvár lesz reményeink szerint a kortárs magyar irodalom fellegvára. Természetesen nem lehet tudni, milyen megszorító intézkedések lesznek október elején, de mi nagy lelkesedéssel készülünk a rendezvényre” – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője. Mint mondta, bár nehéz előre tervezni, de a szervezők bizakodóak.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke kiemelte, a korábbi évekhez hasonlóan

az idei könyvhetet is igyekszenek „kolozsváriasítani”, a rendezvényeken a kincses városbeli kulturális élet sajátosságai is reflektorfénybe kerülnek.

Hírdetés

„A könyvhéten minden évben megemlékeztünk az erdélyi irodalmi múlt évfordulós nagyjairól: Makkai Sándorról, Tamási Áronról, tavaly pedig a holokauszt négy helikoni íróáldozatáról. Idén a méltatlanul elfeledett író, szerkesztő, Gyallay Domokos munkássága kerül terítékre” – mondta H. Szabó Gyula. Hozzátette, Gyallay 1880-ban született és 1970-ben hunyt el, így a kétszeres kerek évforduló adja az apropóját a megemlékezésnek, amelyen főként Gaál György történész értekezik a Magyar Nép című folyóirat egykori főszerkesztőjére, a Vaskenyéren című, 1926-ban megjelent regény szerzőjére, a Minerva nyomda munkatársára.

A könyvhét ezúttal is teret ad a kolozsvári fordítók bemutatkozásának, elméleti előadások és a műhelygondokról való beszélgetések szerepelnek a tervek között. H. Szabó Gyula kiemelte, a rendezvényen Gelu Păteanura, a magyar irodalom egyik legmívesebb fordítójára is elékeznek. A kolozsvári születésű, 1995-ben elhunyt Păteanu számos magyar irodalmi művet ültetett át román nyelvre, a magyarság iránti rokonszenve miatt üldözte a Szekuritáté. A fordítótól Farkas Wellmann Endre írt könyvet nemrég Gyalu, a spíler címmel.

Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke örömét fejezte ki, hogy az írószervezet is társrendezője lehet a könyvhétnek. „A korábbi könyvheteken 5-6 eseménnyel volt jelen az E-MIL, most ez a szám megduplázódik. Még zajlanak az egyeztetések a programokról, de azt tervezzük, hogy gazdag kínálattal rukkolunk elő” – mondta Karácsonyi Zsolt.

Kiemelte, a könyvhét az összmagyar irodalom rég várt eseményének lesz a helyszíne: bemutatják Szilágyi István új, Messze túl a láthatáron című regényét. Történelmi nagyregény Szilágyi István Kossuth-díjas kolozsvári író új regénye, amely a Magyar Művészeti Akadémia kiadójánál látott napvilágot. A Rákóczi-szabadságharc korát bámulatos érzékkel megidéző író képes egyetemes szinten megfogalmazni az önmagával számot vető ember tragikumát.

– mondta az E-MIL elnöke. A könyvhéten adják át az írószervezet Méhes György-nagydíját és debütdíját, többek közt Szálinger Balázs, Király Zoltán, Serestély Zalán, Szántai János új kötetét mutatják be. Bemutatkozik a „fiatal erdélyi metamodern líra” is, azaz a legifjabb 26 lírikus műveiből összeállított antológiát ismerheti meg a könyvhét közönsége.

Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa elmondta, az alapítvány a könyvhét szervezésében segédkezik. Felsorolta, többek közt Markó Béla költő, Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó vezetője, Láng Zsolt, Géczi János író, Szkhárosi Endre, Nemes Z. Márió költő is eljön a kolozsvári rendezvényre. Jelen lesz a budapesti Cser kiadó is, amely olyan izgalmas antológiákat dobott piacra, mint például a Nézzünk bizakodva a múltba! – alternatív Trianon című kötet.

A gasztronómia sem fog hiányozni a könyvhétről, hiszen az irodalom és gasztronómia kapcsolódási pontjaival behatóan foglalkozó Cserna-Szabó András író és Nyáry Krisztiánnal közösen készít majd el egy olyan étket, amely Kövi Pál Erdélyi lakoma című, újragondolt könyvében szerepel.

Az Erdélyi lakoma újratöltve című kötet 2019-ben jelent meg. Kövi Pál híres New York-i vendéglősnek az 1970-es években Erdélyben gyűjtött régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos receptjei alapján jelent meg az új kötet, amelyben kortárs szerzők, köztük Cserna-Szabó és Nyáry írásai is olvashatóak. A tervek szerint jelen lesz Kolozsváron Borbás Marcsi népszerű műsorvezető, akit gasztronómiai tévéműsorokból ismerhet a közönség. A könyvhétről részletek, újdonságok a rendezvény Facebook-oldalán találhatóak, itt közlik a fejleményeket a szervezők.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »