Kolosszális oláh agybaj: „Amikor 896-ban bejöttek a magyarok, itt románokat találtak”

Terjedelmes közleményben fakadt ki a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR), amiért a magyar elöljárók szándéknyilatkozatot írtak alá a napokban Székelyföld és Dél-Tirol együttműködésére vonatkozóan. Mint írják, a Székelyföld területi autonómiájának megszerzésére irányuló manipulációt nem szemlélheti passzívan a román nép, amely „vérrel írta ennek a román földnek a 2000 éves történelmét”

Az együttműködési megállapodás kidolgozásának a szándéknyilatkozatát Sepsiszentgyörgyön írták alá Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzati vezetői az olaszországi Bolzano autonóm megye (Dél-Tirol) helyettes kormányzójával. A CNMR közleménye szerint ez a szándéknyilatkozat veszélyezteti Románia nemzetbiztonságát.

A koalíció képviselői hosszan taglalják, hogy milyen előzményei vannak az autonómiatörekvéseknek, és hogy az RMDSZ felvállaltan a dél-tiroli mintára akarja megvalósítani Székelyföld területi autonómiáját.

Mint írják, a Székelyföld területi autonómiájának megszerzésére irányuló manipulációt nem szemlélheti passzívan a román nép, amely „vérrel írta ennek a román földnek a 2000 éves történelmét”.

Hírdetés

„Az úgynevezett Székelyföld egy új irredenta találmány. (…) A románok több ezer éve vannak Erdélyben. Amikor 896-ban a magyarok idejöttek, itt románokat találtak” – fejtegeti Alexandru Cumpănaşu, a CNMR elnöke.

Kifejti, ez olyan, mintha Olaszország, Spanyolország, vagy Anglia egyes provinciáiban, településein, ahol most már többségben vannak a románok, 2300 év múlva azt mondanák, hogy az ott román föld.

Tavaly januárban a CNMR azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt kérte a román állami intézményektől, nyilvánítsák „nemzetbiztonsági területté” a Székelyföldet is magába foglaló Hargita, Kovászna és Maros megyét. Korábban pedig azt kezdeményezte, hogy vonják meg a román állampolgárságát Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének amiatt, hogy kijelentette: az erdélyi magyarok számára nem ünnep december elseje, Erdély és Románia egyesülésének évfordulója.

(kronika.ro)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »