Kölni erőszak: a rendőrség el akarta tussolni a támadásokat?

A németországi Észak-Rajna–Vesztfália rendőrsége megpróbálta eltussolni a tartomány legnagyobb városában, Kölnben szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadásokat – jelentette szerdán az Express című helyi lap rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A beszámoló alapján január 1-jén a tartományi rendőrségtől leszóltak a kölni rendőrségre, hogy vonjanak vissza egy belső, a rendőri szervek tájékoztatására szánt közleményt – amely szerint éjjel egy negyven-ötven fős, külföldi férfiakból álló csoport nemi erőszak, szexuális zaklatás, rablás és lopás bűncselekményét követte el legalább tizenegy fiatal nő sérelmére –, vagy legalább töröljék a szövegből a nemi erőszak kifejezést.

Az Express szerint ezt az eltussolási kísérletet feljegyzések és elektronikus levelek is bizonyítják. A kölni rendőrkapitányság két szolgálatvezetője is arról számolt be, hogy újév napján 13 óra 30 perc körül telefonált a tartományi rendőri szervek irányító központjának egy munkatársa az ügyben. Kérését azzal indokolta, hogy a közlemény visszavonása, illetve a támadások feltüntetése ártalmatlan színben a tartományi belügyi minisztérium „kívánsága”.

Visszautasították az állításokat

A tartományi belügy visszautasította az Express állításait. A tárca szerint nem felel meg a valóságnak, hogy el kellett volna hallgatni a szilveszter éjszaka történteket, és a minisztérium utasítást adott a közlemény visszavonására. A tárca a közlemény megszerkesztésére sem gyakorolt befolyást – emelték ki.

Hozzátették: valójában az történt, hogy a tartományi rendőri szervek munkáját irányító központ ügyelete egyeztetést folytatott  a tartományi bűnügyi hivatal ügyeletével, amely aztán egyeztetett a kölni rendőrkapitányság ügyeletével. A telefonos megbeszélés tárgya a tényállás bemutatása, a bűncselekmények típusok szerinti besorolása, valamint a rendőri intézkedések számbavétele volt. Az érintett közlemény szövege az egyeztetés révén nem változott. Az ilyen megbeszélések rutinszerűek, ezért erről nem is értesítették külön a rendőri szervek munkáját felügyelő belügyi minisztériumot – olvasható a tárca közleményében.

A tartományban ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) Ralf Jäger belügyminiszter lemondását követelte. A CDU szerint az Express cikke révén bizonyítást nyert, hogy a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa által vezetett tárca felügyelete alatt dolgozó magas beosztású személyek megpróbálták ártalmatlan színben feltüntetni a szilveszteri támadásokat, Ralf Jäger pedig ezt nem tudta megakadályozni, sőt az is lehet, hogy eltűrte. Mindez azt jelenti, hogy nem alkalmas a minisztérium vezetésére.

153 embert gyanúsítottak meg

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények. Felháborodást főleg a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások váltottak ki. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük. A tizenhat német tartomány közül tizenkettőben történtek ilyen bűncselekmények.

A kölni rendőrkapitányságon a szilveszterkor történtek feltárására létrehozott nyomozócsoport március végéig 1527 bejelentett bűncselekménnyel foglalkozott, köztük 529 szexuális bűncselekménnyel. Az áldozatok száma 1218, közülük 626-an szexuális bűncselekményt szenvedtek el.

A rendőrség március végéig 153 embert gyanúsított meg, köztük 149 nem német állampolgárt. A külföldiek többsége, 103 ember marokkói vagy algériai származású.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »