Kollár szerint népszavazással nem rövidíthető le a választási időszak

Kollár szerint népszavazással nem rövidíthető le a választási időszak

Az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí alkotta jelenlegi négyes koalíció kormányon marad a választási időszak végéig, mivel az annak lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosítás már nem vonatkozna erre a kormányra. Mindezt a SITA hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte a parlament és a Sme rodina elnöke, Boris Kollár.

„Nincs más mód, mint kitartani, mert nincs törvényes lehetőség a választási időszak lerövidítésére. Ehhez módosítani kellene az alkotmányt, de ha ezt meg is tennénk, az nem lenne visszamenőleges hatályú. Mindez azt jelenti, hogy 2024-től léphetne érvénybe az a törvény, mely kimondaná, hogy lerövidíthető a kormány választási időszaka“ – válaszolta Kollár arra a kérdésre, hogy vajon kitart-e a négyes koalíció a választási időszak végéig.

Kifejtette, ha valaki jelöltetné magát képviselőnek és megválasztása esetén letenné a képviselői esküt, azt már annak tudatában tenné, hogy a választási időszaka lerövidülhet. A jelenlegi képviselőket viszont négy évre választották és „alkotmányos joguk kitölteni a négy évet“. A házelnök szerint senki nem foszthatja meg ettől az alkotmányos joguktól a parlamenti képviselőket.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy akkor ebben a választási időszakban már népszavazás útján sem lehet lerövidíteni a hivatali ciklust, azt a választ adta: „Ez így igaz. Mi csak módosítani tudjuk a törvényt, hogy ez a jövőben már lehetségessé váljon“ – hangsúlyozta.

Ígérete szerint újabb lépéseket tesz ennek érdekében. Kerekasztal-beszélgetést kezdeményez, melyre meghívja a parlamenti politikai pártok vezetőit, hogy eldöntsék, hogyan tovább. „Meg kell ezt oldanunk, én amellett vagyok, hogy legyen ilyen lehetőség“ – tette hozzá a házelnök.

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága idén júliusban úgy döntött, hogy az előrehozott választásokról szóló népszavazás nincs összhangban az alkotmánnyal. Ebben az ügyben Zuzana Čaputová államfő fordult beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz. Az alkotmánybírák döntését követően a köztársasági elnök kijelentette, hogy akkor ír ki népszavazást az előrehozott választásokról, ha a parlament módosítja az alkotmányt és kéri a népszavazás kiírását. Az előrehozott választásokra vonatkozó népszavazást szorgalmazó petíciót az ellenzéki Smer és a Hlas pártok kezdeményezték.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »