Kolíková készen áll a liberális fordulatra a Za ľudí frakciójában

Kolíková készen áll a liberális fordulatra a Za ľudí frakciójában

Új szintre emelkedett a Za ľudíban zajló hatalmi belharc. Mária Kolíková igazságügyi miniszter javasolta saját államtitkárának, Michal Luciaknaka  visszahívását, amellyel gyakorlatilag utat nyitott, hogy a Za ľudí frakciójának liberális többségűvé tételében.

Ha ugyanis a Kolíková-féle belső frakcióját erősítő Luciak nem lehet többé államtitkár, akkor visszatér a parlamentbe képviselőként. Ott jelenleg az erőmegoszlás 7:5-höz, Veronika Remišová javára. Legalábbis egyelőre.

Kolíková lépése azonnali reakciót váltott ki Remišovából, aki szerint a párton belüli belharc átlépett egy határt, és a politikai manőver csak egyetlen célt szolgál:

„(…) Hogy csoportja (a Kolíková-frakció – a szerk.) kiszorítsa a parlamentből Viera Leščákovát, aki nem csatlakozott hozzájuk, és ezért el akarják távolítani”

fogalmazott Remišová. A pártelnök egyúttal felszólította a Kolíková-frakciót, hogy távozzanak a pártból, amennyiben képtelenek a javára tevékenykedni.

 

„A választók nem azért küldték őket a parlamentbe, hogy pártbeli intrikákban vegyenek részt, és ezért mindent feláldozzanak. Ha rombolni akarnak, tegyék a párton kívül”

tette hozzá a pártelnök, kiemelve, hogy Kolíková hatalmi játszmája miatt két államtitkár is hiányzik az igazságügyi minisztériumból, miközben elvileg a tárca nagy reformra készül.

Hírdetés

Kolíková lépésével bizonytalanná vált a pozíciója Jana Žitňanská frakcióvezetőnek is. A miniszter ugyanis az ő helyére ültetné be Luciakot. Terveit nem is tagadja, a sajtónak elismerte, hogy pártpolitikai okokból hívta vissza államtitkárát.

„Ez azt jelenti, hogy hat képviselőm van a frakcióban, akik egyértelműen engem támogatnak. (…) Ezzel erős legitimitást szereztem a parlamentben”

mondta Kolíková, egyelőre azonban kitérő választ adott Žitňanská visszahívását illetően. Óvatosságból egyelőre felvetette, hogy Žitňanskát a parlament alelnöki posztba emelésével mozdítaná el.

Matovič szerint Kolíková erőt gyűjt

A jelen állás szerint tehát a pártban többségi támogatást nem élvező Kolíková könnyen megszerezheti a többséget a párt parlamenti frakciójában. Ez pedig liberális fordulatot jelent a Za ľudíban. Mivel Kolíková azok közé tartozott, akik hajlandóak lettek volna márciusban megbuktatni a kormányt is, a kabinet jövőjére is kihatással lehet a Remišová-Kolíková derbi kimenetele.

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő érdemben nem reagált az ügy kapcsán. Milan Krajniak, a Sme rodina második embere, munkaügyi miniszter azonban „nem örülne, ha a frakciótöbbséget a frakcióvezető leváltása árán” akarná megszerezni az igazságügyi miniszter.

Igor Matovič szerint már túl hosszú ideje tart a Za ľudí belharca. Úgy véli, hogy Kolíková erőt gyűjt, hogy képes legyen nyomást gyakorolni a koalíciós partnerekre is.

„Feltételezem, hogy a [Kolíková-] szárnyban lévő embereknek van saját akaratuk, emlékeznek ígéreteikre, és továbbra is a koalíciót fogják támogatni”

mondta a volt kormányfő.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »