Kolíková eltörölné a bírói immunitást

Kolíková eltörölné a bírói immunitást

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter törölné az alkotmányból a bírói immunitást, de elmondása szerint ezzel nem a joghatósági véleményt akarja büntetni.

Az immunitás eltörlésével megszűnne az a kitétel, hogy bírót csak az Alkotmánybíróság jóváhagyásával lehet letartóztatni. Kolíková erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen az igazságszolgáltatás alkotmányos reformjait mutatta be. A javaslat a mai nappal kerül tárcaközi egyeztetésre is.

Kolíková hangsúlyozta, a bírókat jogi ítéletükért nem érheti elmarasztal és, de „ha egy bíró önhatalmúlag vagy a logikával, a törvényszék és a törvények ellen hoz ítéletet”, akkor lennie kell olyan lehetőségnek, hogy „ítélete miatt elmarasztalhatják”.

A miniszter lehetőséget akar teremteni a bírók fegyelmi elmarasztalására, amennyiben ítéletük során törvényt sértenek, de ehhez előbb meg kell változtatni az alkotmány vonatkozó passzusát.

Hírdetés

Ugyanez a helyzet a bírók letartóztatásával. A jelenlegi szabályozás szerint az Alkotmánybíróság jóváhagyására van szükség, és még azelőtt, hogy a nyomozók a hagyományos bírósághoz fordulnának letartóztatási parancsért, ami nem csak időigényes, de visszaélésekre is lehetőséget ad.

A immunitás eltörlésével elegendő lenne a hagyományos bíróságtól kapott letartóztatási parancs.

Az alkotmány megváltoztatásához a kormánynak háromötödös többségre van szükség, ami több mint 90 szavazatot jelent. A kormánykoalíció képviselőinek száma 95 fő, így elvileg nincs akadálya a bíróságok reformjának.

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »