Kölcsönös fenyegetőzések teszik érdekesebbé az amerikai-török viszonyt

Recep Tayyip Erdogan török elnök fenyegetéssel válaszolt az amerikai fenyegetésekre, amelyeket azért kapott Ankara, mert még mindig nem bocsátotta szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort. Mint mondta: Washington erős és őszinte szövetségest veszít el, ha nem változat magatartásán.

A török elnököt a Haberturk média idézte. Brunsont e hét szerdán, kétéves börtönfogság után házi őrizetbe helyezték. A lépést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Twitter-oldalán üdvözölte, de leszögezte, hogy ez nem elégséges, Brunsont Ankarának szabadon kell bocsátania.

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök csütörtökön széles körű és jelentős szankciókkal fenyegette meg Törökországot, ha nem bocsátja szabadon Brunsont. A török külügyminiszter válaszul azon melegében csütörtökön Twitter-üzenetben utasította el a fenyegetést leszögezve, hogy senki nem diktál Törökországnak, Ankara soha nem fogja eltűrni, hogy bárki fenyegesse, a jogállamiság mindenkire vonatkozik, ez alól nincs kivétel.

Hírdetés

Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves lelkipásztort 2016 nyarán, a júliusi török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol már jó ideje egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt.

A török kormány azzal vádolja, hogy az államcsíny hátterében sejtett mozgalom tagja, továbbá segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Brunson váltig tagadja az ellene felhozott vádakat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »