Kókai: Viharos évet zárt a Magyar Mozgalom

Kókai: Viharos évet zárt a Magyar Mozgalom

Viharosnak nevezte a 2016-os évet Kókai Péter, a Magyar Mozgalom civil szervezet társelnöke a csütörtökön megtartott évértékelő sajtóreggelin a szabadkai Klein House-ban. A mozgalom következő évét a az építkezés, a kapcsolatteremtés és az eddigieknél jóval erőteljesebb üzenetek közvetítése jellemzi majd. A Hitvallás mellé pedig hamarosan program is párosul, ami azonban nem jelenti azt, hogy az MM civil szervezetből párttá alakul, jelentette ki Joó-Horti Lívia társelnök.

Hármas feladatkör jellemezte a 2016-os évet: az év elején meghirdetett építkezés és a választásokkal járó kihívások mellett az MM tagsága és szimpatizánsai ellen folytatott intenzív leszámolási hadjárattal szembesült a szervezet – összegezte Joó-Horti az elmúlt évet. Cáfolta továbbá, hogy megszűnt volna a tagság ellen irányuló folyamatos hajsza és konszolidálódna a vajdasági magyar közélet, elmondása szerint az év végén megtartott képviselő-testületi üléseket jellemző személycserék és az azóta zajló folyamatok is ellentmondanak mindezzel.

Kókai Péter szerint a mozgalom eddigi legnagyobb hiányossága, hogy nem definiálta kellőképpen önmagát, sem pedig a kitűzött céljait, ezért a következő évet egy konkrét program megfogalmazásával és a vajdasági magyarság felé közvetített üzenetek konkretizálásával kezdenék. A kitűzött irányelveket és programot pedig minél szélesebb körben igyekeznek majd megismertetni – fogalmazott a társelnök.

A Magyar Mozgalom vezetői arról is beszéltek, hogy jelentős károkat okozott az év végén dr. Korhecz Tamás távozása a társelnöki posztról és annak viharos körülményei, de továbbra is kitartanak a hármas társelnöki struktúra mellett.

A márciusban esedékes közgyűlésen napirendre kerül a Magyar Mozgalom programja, ami azonban nem jelenti azt, hogy a párttá alakulás útjára lépne a civil szervezet – válaszolta újságírói kérdésre Joó-Horti Lívia. továbbra sem alakul párttá a mozgalom, de amennyiben széles egyetértés mellett a közgyűlés tagjai is úgy akarják, ismét felveszik a kesztyűt, ha parlamenti választásokra kerül sor.

A civil szervezet korábban közleményben üdvözölte Saša Janković bejelentését, miszerint jelölteti magát Szerbia köztársasági elnökének tisztségére, az MM képviselői megerősítették a polgári jogvédő melletti kiállást, valamint szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondták, hogy parlamenti választások esetén újra a közgyűlés elé kerülhet az indulás lehetősége.

A tervek szerint a Magyar Mozgalom március elején hívja össze közgyűlését, ahol a Hitvallás mellett szorosabban körvonalazott programot és minden lényeges kérdést megvitatnak – hangzott el a sajtóreggelin.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »