Kohl csinál politikát az Orbán-látogatásból

Több német lap is foglalkozott Magyarországgal hétfőn, Orbán Viktor miniszterelnök és Helmut Kohl volt német kancellár tervezett találkozójával összefüggésben.

A Die Welt című konzervatív lap Miként jött létre valójában Orbán látogatása Kohlnál címmel közölte hírportálján Boris Kálnoky írását, aki kiemelte, hogy a megkeresés Budapestről „diszkrét” volt, és Kohl döntött úgy, hogy „politikát csinál” a magyar kormányfő látogatási szándékából.

Hozzátette, hogy a látogatás már az esemény előtt „politikai bomba” lett, és a célkeresztben Angela Merkel van. Kohl és Orbán úgy bírálja a kancellár menekültpolitikáját, „mintha egyeztették volna” ezt a tevékenységüket – jegyezte meg, utalva a Kohl-kötet előszavára és Orbán Viktor Schengen 2.0 nevű tervére.

Ez utóbbi, amelyben a Die Welt szerzője szerint „szinte semmi nincs, amit Orbán ne követelt volna már korábban”, egy „ellenjavaslatnak” tekinthető Brüsszel és Berlin törekvéseivel szemben. Így a keddi Orbán–Kohl találkozó egy politikai nagyesemény, amely azt szolgálja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a „Merkel menekültpolitikája elleni közös támadás” – fejtette ki Boris Kálnoky. Szerinte Kohl a látogatás átpolitizálásával az irányvonal kiigazítására igyekszik ösztökélni pártját, a CDU-t, azt üzenve, hogy

„valamivel kevesebb Merkel és valamivel több Orbán jót tenne a CDU-nak”.

Orbán is csalódott a „Merkel-féle CDU-ban”, és tudja, hogy a „Merkel-féle fősodorral” szemben nincs sok esélye, de „segítene neki egy németországi és európai szellemi fordulat a »magyar« világnézet felé”, ezért igyekszik célzottan formálni a nyilvánosságot sok interjúval, látogatásokkal, előadásokkal – írta Boris Kálnoky.

Azonban míg egy találkozó Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel Merkel elleni támadást jelent, egy látogatás Kohlnál mindig a közvetítést, kapcsolatteremtést célzó szándékot is jelez, és a keddi látogatásban ennek is lehet szerepe – tette hozzá.

Kohl Bismarck nyomdokain jár

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung Zavarótűz címmel közölte Rainer Blasius kommentárját, aki kiemelte, hogy már Bismarcknak is nehezére esett visszavonulása után távol tartania magát a berlini politikától, és Helmut Kohl ezt a „hagyományt” folytatja, bár egészségi állapota miatt nem teljesen világos, hogy ki ad neki tanácsot, vagy ki asszisztál neki.

A szerző hozzátette, hogy a volt kancellár a magyar miniszterelnökkel tervezett találkozója előtt megjelentette 2014-es könyve magyar kiadásához írt előszavát, amely Angela Merkel menekültpolitikájának bírálata. Ez talán nem vall jó stílusra, és tartani lehet tőle, hogy a kiállás Orbán mellett inkább rontja, mintsem erősíti „Európa díszpolgárának tekintélyét” – írta a FAZ szerzője.

Magyarország elszigetelődik

A liberális Der Tagesspiegel Ketten egy ellen címmel közölt terjedelmes összeállítást, amelyben a szerzők – Stephan Haselberger, Hans Monath und Silviu Mihai – kiemelték: Orbán Viktor kormányzási „stratégiájának” az a problémája, hogy mindig új ellenségeket és veszélyeket kell találni, hogy eltereljék a figyelmet a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetről, és

„minél több pénzt sikkaszt el a fideszes klientúra, annál gyakrabban és erőszakosabban kell megismételni ezt a játékot”,

ami nem könnyű, ráadásul már alig vannak menekültek Magyarországon. További gond, hogy mindennek révén az az érzés keletkezik, méghozzá nem indokolatlanul, hogy az ország elszigetelődik – tették hozzá.

Úgy vélték, Orbán a Berlin és Brüsszel által „elárult”, kulturálisan homogén, erős nemzetekből álló régi Európa híveként kívánja beállítani magát, és a látogatással legitimitást akar szerezni politikájához az „igazi európaiként” beállított Helmut Kohltól, akinek értelmezése szerint ő „az egyetlen igazi utóda”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »