Koedukált mosdókat kell biztosítaniuk a transznemű diákoknak

Koedukált mosdókat kell biztosítaniuk a transznemű diákoknak

Koedukált WC-ket kellene biztosítaniuk az amerikai iskoláknak a transznemű diákok miatt. Erre levélben szólította fel az Obama-kormányzat a tankerületeket. Ahol nem biztosítják a megfelelő illemhelyeket, akár bírságra is számíthatnak. Az amerikaiak megosztottak a kérdésben.

„Nekünk csak vizelnünk kell” – olvasható egy Los Angeles-i iskola mindenki által hozzáférhető WC-jének az ajtaján. Az úgynevezett nemektől független mosdók bevezetése az utóbbi hetekben óriási vitákat váltott ki Egyesült Államok-szerte.

Az Obama-kormányzat levélben kérte fel a tankerületeket, biztosítsák a transznemű diákoknak, hogy azt az illemhelyet használhassák, amelyik nekik megfelel. A levél bár törvényi kötelezettséggel nem jár, mégis burkoltan fenyegeti az iskolákat, hogy ha nem garantálják a feltételeket a transzneműeknek, úgy bírósági perekkel, illetve a szövetségi támogatások megvonásával kell szembenézniük.

Az Obama-kormányzat és Észak-Karolina állam a szövetségi bíróságon csatázik egymással azért, mert az állam saját hatáskörben olyan törvényt hozott, amely korlátozza a transzneműek nyilvános WC-használatát. Észak-Karolinában azt írja elő a március óta érvényben lévő törvény, hogy mindenki azt a nyilvános mosdót köteles használni, amely a születésekor bejegyzett nemének megfelelő.

„Az állami törvényhozás úgy véli, hogy ez egy szükségtelen beavatkozás volt a privát szektorba a kormány által szabályozások bevezetésével és a magánélet befolyásolásával” – közölte Pat McCrory észak-karolinai kormányzó.

A szövetségi igazságügyi minisztérium szerint azonban ez a homoszexuálisok és a transzneműek polgári szabadságjogainak megsértése, és erre a minisztérium a napokban háromszor is figyelmeztette Észak-Karolinát. „Egy, az állam által támogatott diszkriminációt teremtettek a transznemű emberek számára, akik csak a legprivátabb szükségleteiket akarják kielégíteni biztonságban és nyugalomban” – nyilatkozta Loreatta Lynch igazságügyi miniszter.

Egy közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 44 százaléka szerint a nyilvános WC-ket a biológiai nemek alapján kellene használni, és mindössze 39 százalék véli úgy, hogy az alapján kell használni a mosdókat, amilyen neműnek az ember érzi magát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »