Kodály emlékének szentelte az idei évet Magyarország

Kodály emlékének szentelte az idei évet Magyarország

Ötven éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán. Halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából a 2017-es évet a zeneszerző emlékének szentelte Magyarország.

Kodály Zoltán amellett, hogy világhírű komponista és a kárpát-medencei népzene elhivatott gyűjtője volt, zenei tudományszervezéssel és ismeretterjesztéssel is foglalkozott. Zenepedagógiai munkássága, a Kodály-módszer világszerte elismert és követett.

Kodály hitte, hogy a zene lelki táplálék

Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy tavaly az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökség listájára. Kodály Zoltán hitte, hogy a zene lelki táplálék, semmi mással nem pótolható örömforrás, melynek birtokában jobb, harmonikusabb, fegyelmezettebb és teljesebb emberek leszünk.

Az M1 Szemtől szembe című műsorának Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és Tardy László, a Mátyás templom karnagya, kántora, a Magyar Művészet Akadémia tagja volt a vendége.

A Kodály-módszer alapja a mindennapos éneklés

Vásáry Tamás elmondta: Kodály egyike a legnagyobb huszadik századi zeneszerzőknek, akinek a módszere a mindennapos éneklésen alapszik. „Tegyük a zenét az életünk részévé, mert attól boldogabbak leszünk” – fogalmazott Vásáry Tamás.

Vásáry Tamás személyesen is ismerte Kodály Zoltánt. „Rengeteg anekdotát tudnék mesélni azzal kapcsolatban, mekkora szíve volt a mesternek” – mondta a művész.

„Kodályt elsősorban nem a saját személye érdekelte, hanem az ügy, amiért dolgozott, ezért nem lehetett a művészt félretenni” – fogalmazott Tardy László.

Korszakalkotó munkát végzett a népzene gyűjtésében

Kodály Zoltán életművének jelentős részét alkotja egyházzenei munkássága. Bartókkal korszakalkotó munkát végzett a magyar népzene gyűjtésében, de az ő tevékenysége szinte kizárólag magyar nyelvterületekre irányult.

Jelentős volt munkássága a néprajz, zenetörténet, zeneesztétika, zenekritika, irodalomtörténet, a nyelvészet és a nyelvművelés területén is. Szívügye volt a tiszta kiejtés, nemcsak zenei, hanem nyelvművelő versenyeken is elnökölt.

A magyar zene érdekében tudományszervezéssel és ismeretterjesztéssel is foglalkozott.

Meggyőződése volt, hogy csak az emberi hang, a közös ének lehet a széles körű zenekultúra alapja. Felismerte az ifjúság zenei nevelésének fontosságát, és egész életén át ezért harcolt, ideértve az iskolai énekoktatást, a zenei írás-olvasás alapvető funkcióját a tantervben, valamint a kóruskultúra hazai elemekre építő ápolását.

forrás: M1 / hirado.hu

The post Kodály emlékének szentelte az idei évet Magyarország appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »