Kocsmanyitás: megértik a csalódottságot, de a rendőrség és a szakszervezetek is higgadtságra intenek

Kocsmanyitás: megértik a csalódottságot, de a rendőrség és a szakszervezetek is higgadtságra intenek

2021. február 1.-től megnyitjuk vendéglátóegységünket teljes nyitvatartási idővel és helyben fogyasztással! – közölte egy nagykanizsai presszó üzemeltetője szerdán. A poszt nagy sikert ért el a közösségi médiában, mivel egyre nagyobb a társadalmi feszültség a járványügyi intézkedések okozta kellemetlen körülmények miatt. Más kérdés – és ezt az érintett sem kérdőjelezte meg -, hogy a tiltás ellenére vendégeket fogadni jogsértés lenne.

Mint Borda Balázs, a söröző bérlője az Alfahírnek elmondta, kiírásával nem az volt a célja, hogy nyitásra buzdítsa a vállalkozókat és nem is a politikába akart belefolyni, de nem tudja már megvárni a médiában hol február végére, hol pedig pünkösdre mondott nyitást, hiszen egyetlen vállalkozás sem éli túl a hónapokig tartó bezárást.

 „A vendéglátós kolléga elkeseredése emberileg érthető: a jelenlegi támogatások ebben a formában sajnos nem elegendőek a munkahelyek megtartására és a vendéglátó egységek fenntartására.”

– ezt a Magyar Vendéglátók Ipartestülete közölte az Alfahír megkeresésére, azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy a nagykanizsai vendéglátóhely kinyitása nem jogszerű, ezért nem támogatható.

Az ipartestület lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, a tulajdonosok kifogytak tartalékaikból, a bértámogatások – amelyek valamelyest segíthetnének – kifizetésével komoly gondok vannak, ezt szervezetük is tapasztalja:

„Tagjaink 90 százaléka a novemberi bértámogatást még nem kapta meg.”

Hírdetés

Az MVI folyamatosan javaslatokat dolgozik ki, egyeztet az illetékesekkel, támogatási kéréseiket rendszeresen eljuttatják a döntéshozókhoz – közölték, és abban bíznak, hogy teljesítik azokat és mielőbbi mentőövet, további támogatásokat nyújtanak szektoruknak.

„Szeretnénk minden vendéglátásban érintett kollégát óva inteni attól, hogy elégedetlenségük kinyilvánítására csatlakozzanak a fent említett kezdeményezéshez”

– jelentették ki.

Az Alfahírnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szintén arról beszélt, hogy a járványügyi intézkedések betartása akkor is fontos, ha közben érthető a csalódottság.

Mint kifejtette, együtt tudnak érezni a vendéglátásban dolgozók problémáival, de azt nem tudják támogatni, hogy bárki a hatályos járványügyi intézkedésekkel szembe menjen.

Azt, hogy meddig tartanak még a korlátozások, egyelőre nem tudni, csak annyi biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentése alapján várhatóan újabb két héttel meg fogják hosszabbítani a rendkívüli jogrendet, majd a parlament tavasszal dönthet a kérdésről – mutatott rá, hangsúlyozva: megértik, hogy a helyzet sokakat nagyon rosszul érint, de nem lehet kérdéses, hogy járvány van, ami ellen védekezni kell.

Megkerestük a rendőrséget is azzal kapcsolatban, hogy mit lépnének, ha a hatályos tiltás ellenére egy vendéglátós valóban helyben fogyasztó vendégeket kezdene fogadni.

Míg válaszukra vártunk, az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes ugyanerre a kérdésre válaszolva tisztázta: ameddig a járványügyi intézkedések, és az ahhoz tartozó tilalmak hatályosak, addig a szabályszegőkkel szemben a rendőrség kénytelen lesz fellépni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a vendéglátóhelyiség üzemeltetőjének felelőssége is fennáll.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »