Kocsis Fülöp metropolita is imát kér a férfiért, aki megrongálta a gödöllői templomot

Kocsis Fülöp metropolita is imát kér a férfiért, aki megrongálta a gödöllői templomot

Vandál támadás érte március 15-én este a gödöllői görögkatolikus Szent Kereszt-templomot. A betörést és rongálást, amelyet egy ismeretlen férfi követett el, a biztonsági kamerák is rögzítették. Kocsis Fülöp érsek-metropolita arra kéri a híveket, hogy bár most mindenki megrendült és válaszokat keres, a történtek ellenére vele együtt imádkozzanak a tettesért.

Március 15-én, hétfő este 20 óra körül egy fiatal férfi átmászott a gödöllői görögkatolikus templom kerítésén. Betörte a templom kapuzatát, és behatolt a templomba. Az elkövetőnél két táska volt. Az egyikben gyúlékony anyagot tartalmazó flakonok voltak; meglocsolta, majd felgyújtotta a padokat, azután felrúgta az oltár előtti asztalon található Jézus-ikont. Ezt követően a másik táskájából festékes dobozt vett elő, és az ikonosztázion királyi ajtajára dobta.

A történtek kapcsán Kocsis Fülöp is megszólalt. A Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján olvasható interjúban a görögkatolikus főpásztor elmondta, megrázó volt számára az éjszaka közepén arról értesülni, hogy milyen szörnyűséget követett el egy eddig ismeretlen tettes. Sivadó János parókus – akit családjával együtt szintén nagyon megviselt a vandalizmus – azonnal tájékoztatta az érseket a történtekről, majd a templomhoz sietett, ahol a közösség több tagjával együtt sikerült megakadályozniuk, hogy az egész épület lángba boruljon. (Sivadó Jánossal a Magyar Kurír munkatársa készített interjút a történteket követően. A beszélgetés ITT olvasható.)

Milliós nagyságrendű a kár, de egy ilyen tettnek az „üzenete” sokkal mérvadóbb, mint az anyagiak. Kocsis Fülöp úgy véli, feltehetően nem keresztényellenes cselekedet volt a rongálás. Szerinte sokkal inkább arról lehet szó, hogy egyszerűen csak a szépség ellen történt támadás. Mert van, akit dühít a szépség.

A tettes nemcsak a padokat gyújtotta föl, hanem a Krisztus-ikonba is belerúgott és az ikonosztáziont is tönkre akarta tenni” – fogalmazott a főpásztor, hozzátéve, az indítékot ugyanakkor nehéz kitalálni, mert más ok is elképzelhető.

– magyarázta az érsek-metropolita.

Hírdetés

Kocsis Fülöp az interjúban hangsúlyozta, hogy noha a közösség Istennel való kapcsolatát is támadás érte, erőt meríthetnek a hívek Jézus szavaiból: „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa” (Mt 5,10).

A főpásztor bízik benne, hogy a rendőrség minél hamarabb megtalálja az elkövetőt. „Szívesen találkoznék is vele, hátha meg lehet érteni a lelkét és valamiképpen gyógyítani azt” – zárta a beszélgetést Kocsis Fülöp.

Az érsek-metropolitával készült interjú teljes terjedelemben a Hajdúdorogi Főegyházmegye oldalán olvasható el.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó Merényi Zita/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »