Kocsis Fülöp érsek a szinódus végén: A fiatalok rámutattak, az Egyháznak meg kell újulnia

Kocsis Fülöp érsek a szinódus végén: A fiatalok rámutattak, az Egyháznak meg kell újulnia

Október 26-án, a szinódusi megbeszélések délutáni szünetében Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszámolt a püspökök gyűlésén szerzett tapasztalatairól a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásában.

Kocsis Fülöp az interjúban szólt a tanácskozás intenzív munkájáról, mely erősen igénybe vette a szinódusi atyákat. Igaz, voltak szabadnapok, amikor fellélegezhettek, egy alkalommal pedig közös zarándoklatot tettek a Via Francigena utolsó szakaszán, Szent Péter sírjáig.

Az érsek beszámolt a fiatalok jelenlétének frissítő hatásáról, akik hozzászólásaikkal, néha hangos véleménynyilvánításukkal nem engedték elfejteni, hogy éppen róluk van szó. Sokan nem is gondolták a szinódusi atyák közül, hogy egy ilyen komoly tanácskozás ennyire vidám is lehet. A fiatalok jelenléte sokat segített annak megértésében is, hogy az Egyháznak meg kell újulnia – fogalmazott Kocsis Fülöp. Ugyancsak az ő jelenlétük mélyítette el a szinodalitás gondolatát, hiszen a feltett kérdéseikkel mintegy azt is jelezték: minél többen szólhassanak hozzá a tanácskozás témáihoz.

Ferenc pápa buzdítására és a hozzászólások révén alaposan, szinte teljes egészében átdolgozták és átalakították a munkadokumentumot, mely kiindulópontként szolgált a megbeszélésekhez.

Hírdetés

A Kocsis Fülöp érsek-metropolitával készült interjút ITT hallgathatják meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Kocsis Fülöp Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »