Kocsis belső vizsgálatot indított a józsefvárosi incidens miatt

Kocsis belső vizsgálatot indított a józsefvárosi incidens miatt

Kocsis Máté, a fővárosi VIII. kerület fideszes polgármestere pénteken belső vizsgálatot indított és szabálytalansági eljárást kezdeményezett a kerületi önkormányzat augusztus 20-i rendezvényén történtek miatt. Napközben a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt – A Korszakváltók Pártja a belügyminisztertől és a kormányfőtől is követelte a csütörtöki eseményen történt dulakodás kivizsgálását.

A józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében közölte: belső vizsgálatukban áttekintenek minden beszerezhető felvételt, jegyzőkönyvet és beszámolót a csütörtökön történtekről.

Az eljárás során meg kell állapítani, milyen szervezési elégtelenség történt, kik, milyen eljárásrend és milyen jogszabályok szerint jártak el a provokációban és az atrocitásban részt vevőkkel szemben

– fogalmaznak, majd hozzáteszik, az önkormányzat vezetése a vizsgálatok eredménye alapján dönt arról, szükséges-e feljelentést tenni vagy fegyelmi eljárást indítani.

Az önkormányzat közleményében elnézést kér a békés megemlékezőktől, egyúttal nyomatékosan arra kéri a „provokálókat”, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló viselkedéstől.

Az önkormányzat csütörtökön a történtek után azt is írta: „A magyar államalapításra emlékező józsefvárosi ünnepséget provokátorok zavarták meg, ordenáré és közönséges molinókkal, hasonló stílusú bekiabálásokkal. A csoportot vezető Szabó Gábor jelenleg vádlottak padján ül a józsefvárosi közvagyon ellen elkövetett milliós nagyságrendű bűncselekmények miatt” – ahogyan arról tegnap beszámoltunk.

A DK a belügyminiszterhez fordul

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke közleményében kifejti: az augusztus 20-i józsefvárosi ünnepségen „egy kopasz verőlegényekből álló csoport tartóztatott fel egy tüntetni érkező társaságot”. „A tüntetőket nemcsak, hogy először nem engedték be a térre, egyiküket, egy nőt meg is ütötték, ezt pedig az interneten fellelhető videók is bizonyítják” – közölte az ellenzéki országgyűlési képviselő. Hozzátette: pártja a történtek miatt Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul – írja az MTI.

Az Együtt magyarázatot vár

Az Együtt szintén közleményben követelte annak megválaszolását Kocsis Mátétól és Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy „kik voltak a kopasz kidobók, kitől kaptak utasításokat, és hogyan történhetett meg a rendőrök jelenlétében egy idős nő bántalmazása”.

Józsefvárosi reakciók

Az önkormányzat mindeközben reagált Vadai közleményére: a baloldali kis pártok hazugságaival szemben az igazság az, hogy a józsefvárosi önkormányzat augusztus 20-i ünnepségére az önkormányzattól senki nem hívott úgynevezett kidobókat, azokkal sem az önkormányzat, sem Kocsis Máté polgármester semmilyen kapcsolatban nem áll. Vadai Ágnes állításával szemben Kocsis Máté semmilyen magánhadsereget nem tart fenn.

A józsefvárosi önkormányzat elfogadhatatlannak tart és visszautasít minden provokációt és agressziót, szemben azokkal a kis pártokkal, akiknek módszereit már jól ismerjük: erőszakos akcióik, szobordöntés, közintézményekbe való betörések, rongálások, nemzeti ünnepek megzavarása. A tegnapi atrocitás is éppen azzal kezdődött, hogy az ünnepségen provokátorok jelentek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »