Kockázatos vállalkozás – készpénzesítenék az Erzsébet utalványokat

MTI nyomán

Mint ismert, az Európai Bizottság kötelezettségszegés megállapítására indított keresetet Magyarországgal szemben az uniós bíróság előtt, s ahogy az várható volt, az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya rendszer egyes elemeivel hazánk megsértette a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Orbán Viktor most azonban egy újabb innovatív ötlettel állt elő.

A magyar miniszterelnök erről csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján számolt be, ahol a kormányfő a bérekre kitérve megerősítette: a béremelések mögött gazdasági fedezetnek kell állnia. Ezzel összefüggésben – mint egy nem hagyományos eszközt – felvetette a cafeteria készpénzesítését.

Ezt magyarázva felidézte, hogy az Európai Bizottság “szétzúzta” a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért kell felvetni annak lehetőségét, hogy az eddig “rejtett” kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék. A kettős bérrendszer intézményében “van egy rendesen járulékoltatott alapbér, és van fölötte egy másik bér, amelyre azonban az állam nem szed járulékot” – mondta.

Kezdjük azzal, hogy a cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítjük”

– fogalmazott. Orbán Viktor szerint “ha már az EU döntése miatt úgysem lehet fenntartani a cafeteriarendszert, akkor a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben”.

Megjegyezte: ma ez az egyetlen módszer, ami a gazdaság teljesítményénél nagyobb arányú bérnövekedést tesz lehetővé, azt azonban tudomásul kell venni, hogy ez az összeg nem számít bele a nyugdíjba.

A kettős bérrendszer kockázatának azt tartja, hogy

“az innovatív magyar vállalkozók” az alapbért “felnyomják” a második kategóriába.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »