Koalíciós iszapbirkózás: hogyan tovább?

Koalíciós iszapbirkózás: hogyan tovább?

A kormánykoalíció kilátásairól, az SaS és OĽaNO között feszülő ellentétek megoldásának lehetséges forgatókönyveiről a SITA hírügynökség Tomáš Koziak politológus véleményét kérdezte.

Koziak szerint bizonyos feltételek mellett pozitív változás állhatna be a kormányon belül, amennyiben a koalíciós pártok két vezetője, nevezetesen Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter távozna miniszteri posztjáról.

„Boris Kollár feltehetően ismét a kormánykoalíció tagja lenne, ezért is viselkedik így. Véleményem szerint ismét kompromisszumos megoldás születik, a koalíciós felek megegyeznek abban, hogy jobb együttműködésre törekszenek majd“ – véli a politológus.
Az SaS pártnak jövő héten kell döntenie, milyen feltételek mellett vesz részt a koalíció munkájában. Ha a koalícióból való távozás mellett döntene, bűnbakká válna, azzal súlyosbítva, hogy „a Smerrel és a szélsőjobboldallal buktatta meg a kormányt, ami nem vetne rá jó fényt“.

Hírdetés

„Annak a nyomásnak, hogy Igor Matovič távozzon a pénzügyminiszteri posztról, az OĽaNO azért nem fog engedni, mivel a legerősebb koalíciós párt vezetőjéről van szó. Amennyiben mégis kompromisszumos megoldás születne, Richard Sulíknak is távoznia kellene a gazdasági minisztérium éléről. Ebben az esetben lenne a legvalószínűbb, hogy a kormány kitölthetné a megbízatási időszakát“ – feltételezi a politológus.

Viszont szerinte a feszültség ebben az esetben sem szűnne meg, mivel a koalíciós pártok említett vezetői akkor is találkoznának a koalíciós tanács ülésein és személyes ellentéteik tovább mélyülnének. „Ezek az ellentétek jelenleg kihatnak arra is, ahogyan a két tárcavezető irányítja az általa vezetett minisztériumot. Amennyiben tehát sor kerülne a személycserékre a minisztériumok élén, a koalíció számára talán ez lehetne a legstabilabb megoldás“ – vélekedett Koziak.

A koalíció működésével kapcsolatban feltételezi, hogy bár megegyezésre juthatnak bizonyos változtatásokban, gyökeres javulás nem várható, a problémák továbbra is megmaradnak. „Az átlagos emberi kapcsolatokban sem működik parancsszóra, hogy mostantól illedelmesen fogunk viselkedni. Matovič és Sulík között az ellentétek továbbra is megmaradnak. Ezen a koalíción az segítene, ha minkét pártvezető távozna a miniszteri székből“ – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bár ez sem jelentene teljes megoldást, de némileg enyhíthetné a feszültségeket.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »