Koalíciós feszültség

Koalíciós feszültség

Feszültséget és nyilvános üzengetéseket váltott ki a kormánypártok között Marius Budăi szociáldemokrata párti (PSD) munkaügyi miniszter bér- és nyugdíjemeléseket kilátásba helyező nyilatkozata: Nicolae Ciucă nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök szerint erről nem döntött még a koalíció, ezért felelőtlenségnek és populizmusnak minősítette a gesztust.

A munkaügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén közölte: a PSD azt javasolja koalíciós partnereinek, a PNL-nek és az RMDSZ-nek, hogy a jövő évtől kezdődően a jelenlegi 2550 lejről 3000 lejre emeljék a bruttó minimálbért és tíz százalékkal a nyugdíjakat. Ez azt jelentené, hogy jelenlegi 1586 lejről 1745 lejre növelnék a nyugdíjpont, illetve 1100 lejre a jelenleg 1000 lejes minimális nyugdíj értékét, ami 1,3 millió idős embert érintene – magyarázta.

Hírdetés

A miniszterelnök azonban leszögezte: nem lehet még igennel vagy nemmel válaszolni arra, hogy megvalósulnak-e a bejelentett emelések, mivel a koalíció nem döntött erről, nem készült még el a 2023-as költségvetési tervezet. Ciucă szerint a kormány legfőbb prioritásának tartja a lakosság védelmét, tisztában van az infláció okozta gondokkal, és azzal is, hogy kötelessége intézkedéseket hozni a jövedelmek védelmében, de ehhez tudnia kell, milyen költségvetési mutatókra alapozhat, és nem szabad olyan hamis reményeket táplálnia a lakosság körében, amelyeket nem lehet teljesíteni.

Marius Budăi munkaügyi miniszter szerint a PSD ragaszkodik ezekhez az intézkedésekhez, és bízik benne, hogy párbeszéddel sikerül megtalálni a koalícióban a legjobb megoldást ezek gyakorlatba ültetésére.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »