Kmotrík (Slovan): A szurkolók nagyobb támogatása nélkül ez így nem folytatható

Kmotrík (Slovan): A szurkolók nagyobb támogatása nélkül ez így nem folytatható

Nyitókép: SITA

A pozsonyi Slovan sorozatban hatodszor lett bajnok Szlovákiában. A fővárosi klub hasonló helyet foglal el a szlovák bajnokságban, mint a Ferencváros az NB1-ben, mely szintén sorozatban hatodszor ünnepelhette bajnoki címét.

Ifj. Ivan Kmotrík, a Slovan első embere mégis elégedetlen a jelenlegi állapotokkal. Leginkább a nézőszámmal, mely szerinte túl alacsony ahhoz, hogy európai szinten is konkurenciaképes lehessen a szlovák rekordbajnok.

Magasabb átlagnézőszámra, több bérletesre lenne szükség

„Mindannyian látjuk, hogy Európa fejlődik, és milyen nagy haladást ért el Sparta vagy a Slavia. Több mint 15 000 bérletet adtak el, a stadionok megteltek. Hatalmas bevételek származnak a szurkolóktól és az ajándéktárgyak értékesítéséből. Úgy látom, hogy ez a következő szezon kulcskérdése, amire meg kell találnunk a választ, hogy lássuk, egy-két év múlva hol tudunk lenni a Slovannal, és fel tudjuk-e venni a versenyt a versenytársakkal.   A szurkolók nagyobb támogatása és részvétele nélkül ez így tovább nem működhet. Természetesen köszönöm minden bérletesnek a támogatást, valamint mindenkinek, aki eljön a meccseinkre. Nagyra értékelek mindenkit, aki támogat bennünket”

– mondta Kmotrík a sportky-nak. A Slovan vezérigazgatója számára tehát nem az a kérdés, hogy a szlovák első osztályban hogy tudják megőrizni eredményességüket. A Slovan számára a nemzetközi kupaszereplésre helyeződik a hangsúly, hogy regionális szinten is kimagasló klub legyenek, felvéve a harcot a környező országok élcsapataival.

„A játékosoknak is víziókat kell kínálnunk, hogy lássák, a klubnak európai paraméterei vannak. Vagyis egyrészt teli lelátók, másrészt pénzügyi lehetőségek, hogy a klubhoz tudjuk csábítani őket”

– mondta Kmotrík.

A vezérigazgató szerint a legnagyobb gondot a klub számára az alacsony átlagnézőszám jelenti. Riktán van ugyanis telthát a Téglamezőn. A klubvezető szerint sokkal több bérletesre lenne szükség, hogy fel tudják venni a versenyt a konkurenciával. Név szerint a két prágai csapatot, a Spartát és a Sláviát, a Ferencvárost, valamint a Sturm Grazt és a bécsi Rapidot említette.

Hírdetés

Mennyibe kerül a szezonbérlet?

A Slovan árpolitikája, a szurkolók számára kedvezőbb, mint a DAC-nál. Legalábbis, ami a bérleteseket, a stadionban a hangulatért felelős, kapu mögé járó ún. B-közép tagjait illeti. Míg a Slovan esetében a szezonbérlet ára (bérlet megújítása esetén) 102 euró, a DAC-nál 115 euró. A Ferencváros ezzel szemben jóval kevesebbet, 30 600 forintot, azaz 77 eurót kér legfanatikusabb szurkolóitól egész szezonra.

A Slovan éves költségvetése 2023-ban 30,7 millió euró volt, de a klub így is veszteséggel zárt A DAC éves költségvetése 2023-ban 10,5 millió euró volt. Ez a két klub rendelkezik a legnagyobb pénzügyi lehetőségekkel a Niké ligában. A DAC az alábbiakból fedezte a 10,5 millió eurót:

A játékoskeret fizetése a DAC-nál 2023-ban bruttó 5 millió eurót tett ki.

Világi Oszkár szerint tiszta magyar csapatként nem jutott volna fel az NB1-be az ETO

Összefoglalva, a DAC és a Slovan esetében is alacsonyabb a nézőszám, mint például a Ferencváros, vagy a cseh, illetve osztrák csapatok esetében. A Slovan ezért kedvezőbb, 102 eurós bérlettel csalogatja a lelátóra a legfanatikusabb szurolóit, míg a DAC ennél is többet, 115 eurót kér a kapu mögött szurkoló B-közép tagjaitól.

Mindkét klub hamarosan megkezdi nemzetközi kupaszereplését. A Slovan a BL első selejzető körében az Észak-Macedón FC Struga csapatát fogadja, a DAC az Európa Konferencia Ligában mutatkozik be, mégpedig a  Sheriff Tiraspoľ – FC Zire összecsapás vsztesével.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »