KMKSZ-székház – elítélik a pártok is a támadást

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményben felszólítja az Európai Parlament állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE), hogy ítélje el a történteket, a brüsszeli Európai Bizottságot pedig arra, hogy haladéktalanul lépjen fel az ukrán kormánynál a kárpátaljai magyarság védelmében. Ez nyílt támadás a kárpátaljai magyarság ellen – írta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

Az LMP politikai közössége határozottan elítéli a KMKSZ épülete elleni újabb aljas szándékú támadást – közölte Ungár Péter elnökségi tag. Hozzátette: pártja felszólítja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy olyan diplomáciai eszközöket vegyen igénybe, amelyek hatékonyan védik a magyar kisebbségeket. Az LMP bízik abban, hogy a magyar hatóságok a helyi illetékesekkel együttműködésben haladéktalanul és mielőbb kivizsgálják a támadást, hogy soha többet ne kelljen félni a határokon túl élő magyaroknak.

Az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben ítélte el a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos támadásokat és arra szólították fel a kormányt, hogy határozottan lépjen fel a kárpátaljai magyarság védelme érdekében. Azt írták: Ukrajnában rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és Kárpátalján megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait. “Szolidárisak vagyunk a támadást elszenvedett politikai szervezettel, illetve a kárpátaljai magyar közösség miden tagjával” – közölték.

Szerintük a támadás egyértelműen szélsőséges politikai erők megnyilvánulása, amelynek teret enged a mindkét országban tapasztalható nacionalista politika. “A nemzetállami érdekek érvényesítése és a szélsőjobboldallal történő összekacsintás Magyarországon is jól eladható politikai üzenet, de ennek látható következményei vannak a szomszédos országokban, így Ukrajnában is” – írták, és felelősségre vonást sürgettek. A magyar kormánynak pedig a lehető legrövidebb időn belül kétoldalú tárgyalásokat kell kezdeményeznie a napirenden levő, a kisebbségek jogait súlyosan sértő problémák megoldása érdekében – zárták közleményüket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »