Klíma- és energiapolitika?

Szijjártó Péter

Miniszter úr részére

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Tisztelt Miniszter Úr!

Juhos László, a Reális Zöldek Klub elnöke tájékoztatásul elküldte az Önnek címzett levelét (2020. aug. 9.), amelyben kéri, hogy Önök fogadják a külföldön élő magyar klímatudóst, Miskolczi Ferenc urat. Tekintettel arra, hogy Miskolczi úr elsősorban az üvegházhatás kutatása terén ért el jelentős eredményeket annak bizonyítására, hogy az antropogén szén-dioxid kibocsátás nem okozhat globális felmelegedést, tehát nem okozója a klímaváltozásnak. Az IPCC klímajelentéseiben szereplő (modellezett) hőmérsékletváltozási függvények távolról sincsenek összhangban a légballonos és műholdas mérési adatokkal. Nem alkalmasak a globális hőmérséklet előrejelzésére. Az uralkodó, és konszenzussal elfogadottnak hazudott klímapolitika viszont ezeknek a modellezett görbéknek az alapján fogalmazza meg a klímavédelmi célokat, nevezetesen a +2 oC, ill. a +1,5 oC-os globális hőmérsékletnövekedési határértékeket. Ez viszont csak a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével érhető el – állítják a klímavédők. S minthogy a szén-dioxid kibocsátás döntően az energiatermeléshez kötődik, át kell alakítani az energiatermelés struktúráját a hagyományos energiahordozók kiszorításával, és a megújuló energiaforrások kizárólagos felhasználásával. Ez a folyamat zajlik a közös klíma- és energiapolitika keretében az ENSZ és az EU által erőltetett klímapolitika szerint.

A Juhos László úrral energetikai szakemberek vagyunk, és ezért tisztán látjuk ennek a klíma- és energiapolitikának a súlyos veszélyeit. Szakmai kötelességünk, hogy felhívjuk e veszélyekre a politikusok figyelmét. Röviden: a teljes dekarbonizáció a villamosenergia-termelésben nem valósítható meg, pláne a teljes energiaellátás (fűtési hőellátás, ipari hőellátás, közlekedés-szállítás) területén. Irreális a mindehhez szükséges megújuló erőművi kapacitás, a szükséges energiatároláshoz elegendő vízbontó kapacitás, a hidrogén (átalakítás esetén metán) átmeneti tárolásához szükséges kapacitás létrehozása. Akkora kapacitásokra lenne szükség, hogy a szélcsendes napokon is elláthatók legyenek a fogyasztók (szakmai álláspont szerint legalább két hetes időszakot kell a tervezéskor figyelembe venni). És ekkor még meg kell építeni az új korszerű kombinált ciklusú gázerőműveket (a tárolt hidrogén, ill. metán eltüzeléséhez, hogy újra villamos energiát nyerjünk). Kiszámolta valaki, hogy ez mibe kerül? Röviden: az energiaellátás dekarbonizációja, a legújabban meghirdetett e-mobilitásra való áttérés és az un. hidrogéngazdaság megvalósítása illúzió.

Hírdetés

Szakmánk szempontjából a lényegre térve, és a villamosenergia-ellátásnál maradva: Németországban, ahol a legmesszebbre jutottak ezen az úton, 2000 óta (amikor megjelent az EEG megújuló törvény) folyamatosan növekednek a költségek, legmagasabb az áram ára, 115 GW beépített szél+naperőművi kapacitás mellett (az atomerőművi és széntüzelésű blokkok leállításával) olyannyira romlott az áramtermelésben az ellátásbiztonság, hogy bármikor bekövetkezhet akár egy rendszerösszeomlás (Black-out). Meglátásunk szerint a német gazdaság stagnálásának egyik oka a közös-klíma- és energiapolitika átgondolatlan erőltetése. A meghirdetett hidrogéngazdasági stratégia már csupán előremenekülésnek tekinthető. A túlélés projektje.

Sajnos Magyarország is erre az útra lépett. A villamosenergia-ellátás a jövőben nem oldható meg csupán atomenergiára és napenergiára támaszkodva. Ez ugyanolyan tévút, mint a német Energiewende. A nagy különbség, hogy ők (a jelenleg kormányzó politikusok) már kénytelenek orcájuk vesztésének elkerülése véget előremenekülni, mi még annyira az elején tartunk, hogy könnyen irányt változtathatunk. Ki kell szállni a közös klíma- és energiapolitikából, és vissza kell térni az önálló energiastratégia kimunkálására. Ja, és nem ártana ennek a szakmai részét a szakemberekre bízni (ha vannak még).

Gratulálok a Miniszter úrnak a strapabíró politizálásához, a szakmánkhoz kapcsolódva a jövőbeni biztonságos gázellátásunk érdekében a sok szálon folytatott tárgyalásaihoz és a megállapodásokhoz. Nem tart ugyanis soká, és a gáz, mint energiahordozó rendkívüli módon fel fog értékelődni.

Tájékoztatom Miniszter urat, hogy a www.energiaakademia.lapunk.hu honlapunkon nagyszámú cikk jelent meg e témakörben (ENERGIA/Hírek alatt), különös tekintettel a német Energiewende-vel kapcsolatos ismertetésekre, elemzésekre és bírálatokra.

Munkájához jó egészséget és sok sikert kívánok!

Tisztelettel:
Dr. Petz Ernő
Címzetes egyetemi tanár,
a Paksi Erőmű rendszerváltó vezérigazgatója


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »