Klicsko mérsékelte szavait: Ha evakuáljuk is Kijevet, legfeljebb az külvárosba

Klicsko mérsékelte szavait: Ha evakuáljuk is Kijevet, legfeljebb az külvárosba

Vitalij Klicsko Kijev főpolgármestere korábbi kijelentéseit némiképp finomítva hétfőn arról beszélt, hogy a főváros evakuációja csak az elővorosokba történne, az embereket biztosan nem egy másik régióba és végképp nem külföldre menekítenék.

“Nem zárom ki a legrosszabb forgatókönyvet, de nem lesz teljes evakuáció, esetleg a részleges kiürítés lehet, de ezt sem nevezhetjük evakuációnak”

mondta Klicsko, hozzátéve, hogy a kiürítés csak bizonyos kategóriákba eső emberek vonatkozna, és csak a külvárosokba telepítenék át őket.

Ez jelentős retorikai váltás a korábbiakhoz képest, mikor a kijevi főpolgármester a teljes evakuációt is számításba vette az orosz bombázások miatt akadozó energiaellátás kapcsán.

Hírdetés

Most ez megváltozott, és Klicsko azt állítja, hogy a város kiürítése legfeljebb a külvárosokba történhet, szó sincs más régiókba vagy külföldre történő áttelepítésekről.

Azt viszont nem árulta el, a külvárosban miért lennének az emberek nagyobb biztonságban, és egyáltalán mennyivel jobb ott az energiaellátás.

Klicsko ugyanakkor minden kijevi lakost arra kért, hogy halmozzon fel készleteket, és szerezzen be ivóvizet, melegítés nélkül fogyasztható ételt, meleg ruhát, tápegységeket és powerbankokat, és a közérdekű információkat töltsék le telefonjaikra, hogy offline is hozzáférjenek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – aki nemrég élesen bírálta Klicskot – korábban (a rakétatámadások kezdetekor október közepén) jelezte, hogy nem értett egyet a főváros kiürítésénke lehetőségével, mert akkor az oroszok újra megtámadhatják a fővárost (benne az elnökkel, a kormánnyal, a politikai, katonai és hírszerzési vezetéssel – a szerk.).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »